Sportartsen roepen kinderen op meer buiten te spelen: "Beste remedie tegen bijziendheid" 

Sportartsen roepen ouders van jonge kinderen op om hun kroost weg te houden van computerschermen en hen meer te laten buiten spelen. Jonge kinderen die veel op de tablet of de smartphone bezig zijn, lopen namelijk het risico om bijziend te worden. En daar is buiten spelen of sporten de beste remedie tegen.  

Als sportartsen het vertezicht van kinderen testen, stellen ze maar al te vaak vast dat kinderen bijziend zijn, zonder dat ze het zelf weten. Bijziendheid bij kinderen is verre van uitzonderlijk, want uit Nederlands onderzoek blijkt dat bijna één op de vier 13-jarigen bijziend is.    

BEKIJK - "Dat kan op latere leeftijd tot ernstige oogafwijkingen leiden, zelfs tot blindheid":

Videospeler inladen...

Dat er zoveel kinderen bijziend zijn, heeft onder meer te maken met hun levenswijze. Wie op jonge leeftijd veel met een tablet of smartphone bezig is, loopt een verhoogd risico. Zeker als het scherm dichtbij de ogen gehouden wordt.   

Het grote aantal kinderen met bijziendheid baart sportartsen zorgen. Daarom roepen ze ouders met jonge kinderen op om hen meer te laten buiten spelen of sporten. Tom Teulingkx van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA): "We weten dat kinderen die buiten spelen of sporten in aanraking komen met natuurlijk licht. Dat licht vermindert de ooggroei en daarmee ook de kans op bijziendheid. Buitenspelen helpt dus bijziendheid te voorkomen of op zijn minst af te remmen. Daarom is het belangrijk dat kinderen regelmatig buiten komen."

Erger sinds corona

Door corona viel het sociale leven van kinderen regelmatig stil, waardoor ze nog meer tijd doorbrachten achter een computerscherm. Teulingkx vrees dat die slechte gewoonte is blijven hangen. "Uit een studie blijkt dat 60 procent van de kinderen tijdens corona meer achter de computer heeft gezeten en dat vandaag nog altijd doet. Onze oproep is dus meer dan nodig."    

Tegelijk met hun oproep om kinderen meer buiten te laten spelen, roepen de sportartsen ouders ook op om hun kinderen te laten sporten met de juiste bril. "Als kinderen wel weten dat ze bijziend zijn, dan dragen ze vaak geen aangepaste sportbril of lenzen. Zeker bij sporten op de openbare weg, zoals wielrennen, kan dat gevaarlijk zijn. De commerciële markt speelt onvoldoende in op kinderen die sportbrilglazen nodig hebben. Die drempel moet lager, en het Riziv zou dat moeten terugbetalen."

Meest gelezen