imageBROKER/Christian Hütter

Bestrijding van Chinese herten in Schoten: "Overpopulatie is bedreiging voor onze natuur"

In Schoten zal vanaf volgende week maandag de Chinese muntjak bejaagd worden in het park Vordenstein. Dat moet omdat het dier, een hertensoort die eigenlijk alleen in Oost-Azië voorkomt, de natuur hier bedreigt. De jacht op de muntjak is omstreden maar noodzakelijk, klinkt het.

In het park Vordenstein in Schoten zal vanaf volgende week maandag de Chinese muntjak bejaagd worden. Dat is een hertensoort die eigenlijk alleen in Oost-Azië voorkomt. De dieren zijn hier terechtgekomen omdat er een paar zijn ontsnapt uit gevangenschap en ze hier in het wild ook kunnen overleven. "Daardoor zijn er nu te veel van, wat een bedreiging is voor onze natuur", vertelt schepen van milieu Walter Brat (N-VA). De bestrijding is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat een beroep doet op officieel ingehuurde jagers.

Af en toe moeten we keuzes maken en ingrijpen om de natuur de natuur te laten zijn

Walter Brat (N-VA), schepen voor milieu

De dieren bedreigen de biotoop. "Ze eten vooral planten zoals hyacinten of orchideeën, maar ook bepaalde groenten", legt Brat uit. "Doordat ze met zoveel zijn en zoveel eten, vormt dat een bedreiging voor onze vlinders en vogels. Om dat ecologisch evenwicht terug te herstellen, moeten we de muntjak bestrijden."

De jacht op de Chinese muntjak zorgt voor heel wat kritiek in de gemeente. "Het zijn hele mooie en schattige dieren, ze lijken ook op onze herten", zegt Brat begripvol. "Maar af en toe moeten we keuzes maken en ingrijpen om de natuur de natuur te laten zijn. Bovendien bepaalt Europese wetgeving ook dat deze bestrijding noodzakelijk is, om ervoor te zorgen dat de overpopulatie van de muntjak niet naar andere landen overslaat." 

Geluidsoverlast voor buurtbewoners

De jacht op de muntjak zal tot 24 februari doorgaan. Dat zal telkens gebeuren buiten de openingsuren van het park. "Daar is een heel strikte reglementering voor: het aantal muntjakken is al bepaald en de jagers kunnen de dieren ook perfect onderscheiden van andere hertensoorten." De gemeente waarschuwt de buurtbewoners ten slotte nog voor overlast door de schoten van de jachtgeweren. 

Meest gelezen