Afbeelding ter illustratie
Pixabay

Dendermonde werkt nieuw duurzaam warmteplan uit, samen met papierverwerkend bedrijf VPK

De stad Dendermonde onderzoekt samen met papierverwerker VPK waar het bedrijf best een nieuwe verbrandingsoven kan installeren, zodat de restwarmte kan verdeeld worden elders in de stad. "Het zou zonde zijn om de warmte verloren te laten gaan, terwijl we die kunnen hergebruiken in bijvoorbeeld een sporthal of een ziekenhuis", stelt schepen Marius Meremans (N-VA). De stad maakt van de gelegenheid gebruik om het volledige warmteplan te herbekijken.

Papierverwerkend bedrijf VPK gaat tegen 2030 overschakelen op duurzame energie, in de plaats van steenkool, en daarvoor is een nieuwe installatie nodig. "Op de huidige locatie kunnen ze die installatie niet plaatsen, dus zijn ze op zoek naar een nieuwe plek", weet Marius Meremans (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu. "Wij gaan hen als stad helpen bij die zoektocht, samen met de provincie Oost-Vlaanderen. De locatie moet goed onderzocht worden, want het moet ergens zijn waar we de restwarmte kunnen hergebruiken", legt hij uit.

Dendermonde zal tijdens dat onderzoek een volledig nieuw warmteplan uitwerken voor de stad. "We gaan onderzoeken waar er nog bedrijven zijn die warmteoverschotten hebben, en waar er bedrijven zijn die net warmte nodig hebben. Het is maar logisch dat we proberen om overschotten te capteren, anders gaat die warmte verloren. En dan kunnen we die restwarmte, via een backbonesysteem, gebruiken in bijvoorbeeld een sporthal of een ziekenhuis", vertelt Meremans. Al is er ook veel kans dat de warmte wordt verdeeld over particuliere woningen. "Dat is het eenvoudigste om te realiseren", vermoedt hij.

Afwerking van project zal in volgende legislatuur gebeuren

Het is een project van lange adem volgens Meremans. "We zijn nu begonnen met het onderzoek, dan wordt een plan opgesteld en dan moet het worden uitgevoerd - leidingen leggen enzoverder. Dat is nog een heel werk; we zijn vertrokken voor jaren", legt hij uit. "Maar er zit wel een redelijk strakke timing op, want VPK moet voor 2030 overschakelen op die groene energie. Laat ons dus hopen dat het stadsbestuur in de volgende legislatuur op dezelfde lijn zit, want zij zullen het project moeten afwerken. Al kan het natuurlijk ook dat wijzelf in het bestuur blijven, dan is er geen probleem", besluit de schepen.

Meest gelezen