Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Dreigt er een nieuwe Intifada na de verkiezingen in Israël? Beluister hier de podcast Vranckx & Byloo

Een ruk naar rechts. Dat is hoe je de recente verkiezingen en regeringsvorming in Israël het best kan omschrijven. Verschillende ultraorthodoxe en identitaire politici kregen een zitje in de regering en dat brengt zowel de interne spanningen als die met de Palestijnen naar nieuwe hoogtes. Midden-Oosten-expert en onderzoeker aan de UGent Brigitte Herremans schuift mee aan tafel tijdens de nieuwe aflevering van onze podcast “Vranckx & Byloo”. Luister de podcast hier of op VRT MAX.

Het woord "shalom" of "vrede" komt nog amper voor in het politieke discours in Israël vandaag. Waar dat woord dertig jaar geleden nog de sleutel vormde tijdens de vredesgesprekken, is het dezer dagen vervangen door "sheket" of "stilte". Die analyse maakt Brigitte Herremans, Midden-Oosten-expert verbonden aan UGent, in de podcast “Vranckx & Byloo”. “In de Israëlische samenleving heerst apathie en antipolitiek. De Israëlische kiezer is de hoop op vrede kwijt. Ze hebben het gevoel dat er niks meer te veranderen valt en leggen zich neer bij die situatie.”

Dreigt er een nieuwe Intifada?

Ook Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, zag veel Israëlische vrienden de afgelopen verkiezingen afhaken: “Vanuit gematigde en Arabische hoek gingen mensen niet naar de stembus. Het waren ondertussen ook al de vijfde verkiezingen in drie jaar. Daarvan konden de extreemrechtse partijen profiteren”.

Toch stuitte de vorming van de nieuwe regering op heel wat intern Israëlisch protest. “Iedere zaterdagavond komen tienduizenden Israëli’s op straat tijdens grote demonstraties. Ook mensen uit het Likoed-kamp, de partij van Netanyahu, protesteren mee. Dat hebben we niet eerder gezien”, aldus Voet. “Dat zijn aanwijzingen dat de regering misschien niet lang zal standhouden.” 

Extreme figuren binnen de regering zoals Bezalel Smotrich, de nieuwe minister van financiën die al eerder homofobe uitspraken deed, maken volgens Brigitte Herremans veel Israëli’s bezorgd over de toekomst. “Ze vrezen dat bepaalde vrijheden omwille van identitaire en religieuze redenen op de helling komen te staan. Sommigen zien het niet zitten om in zo een land te blijven, en denken erover na om te emigreren.” 

Er heerst continu een spanning tussen het Israëlische leger en de Palestijnen

Midden-Oosten-expert Brigitte Herremans

De vraag is ook of die extreme Israëlische stemmen de spanningen met de Palestijnen verder op de spits zullen drijven. De laatste weken flakkerde het geweld weer op na een dodelijke Israëlische inval in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin. De dag erna vielen er 7 doden na een Palestijnse aanslag in de buurt van een synagoge in Oost-Jeruzalem. Zit er dan een Derde Intifada aan te komen?

Volgens Herremans is die Derde Intifada al lang aan de gang: “Al verschillende jaren wisselen periodes van escalatie en rust zich af, maar sinds de laatste kortstondige Gaza-oorlog in 2021 houdt de spanning op het terrein eigenlijk continu aan. Dagelijks zijn er incidenten tussen het Israëlische leger en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, waarna er weer gereageerd wordt met nieuwe terreuraanslagen en telkens weer een nieuwe golf van geweld”. 

Meest gelezen