AP2006

Regisseur Jafar Panahi op borg vrijgelaten na zeven maanden in Iraanse cel

De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi, die sinds zeven maanden in Iran in de gevangenis zat, is op borgtocht vrijgelaten, twee dagen nadat hij in hongerstaking was gegaan. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Center for Human Rights in Iran. 

De veelbekroonde Iraanse regisseur Jafar Panahi (62), bekend van onder meer "Taxi Teheran" en "Offside", werd in juli gearresteerd, nog voor het begin van de golf van protesten die het Iraanse regime sinds september aan het wankelen heeft gebracht. 

Hij werd opgepakt op grond van een vonnis uit 2010, waarbij hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens "propaganda tegen het regime". Het jaar voordien had hij de protestbeweging tegen de herverkiezing van de ultraconservatieve Mahmoud Ahmadinejad als president gesteund. 

Het vonnis werd destijds niet tot uitvoering gebracht, maar Panahi werd afgelopen zomer aangehouden toen hij in Teheran de rechtszaak kwam volgen tegen twee collega-regisseurs, Mohammad Rasoulof en Mostafa al-Ahmad. Hij werd vastgehouden in de beruchte Evin-gevangenis, waar ook de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali zit.

Panahi is nu na zeven maanden vast te zitten en twee dagen nadat hij in hongerstaking was gegaan, vrijgelaten op borgtocht. Dat zegt de ngo Center for Human Rights in Iran (CHRI). 

Speciale juryprijs

Jafar Panahi won in 2000 een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië voor zijn film "The Circle". In 2015 kreeg hij in Berlijn een Gouden Beer voor "Taxi Teheran" en in 2018 won hij op het filmfestival van Cannes de prijs voor het beste scenario voor "Three Faces".

Panahi's laatste film, "No Bear", waarin hij zoals in het meeste van zijn recente werk, figureert, werd in 2022 vertoond op het filmfestival van Venetië toen hij al in de gevangenis zat. De film won de Speciale Juryprijs.

Meest gelezen