Videospeler inladen...

"Arcadia" in première, een van de duurste reeksen ooit gemaakt in Vlaanderen

Op Filmfestival Oostende worden de eerste afleveringen van "Arcadia" in primeur getoond, een nieuwe reeks die vanaf 19 maart op Eén is te zien. VRT NWS kon eerder al binnengluren op de set: in Vilvoorde werd een decor opgebouwd dat moet wedijveren met de sets van internationale streamingplatformen. Hoe slaagt een onafhankelijk Vlaams productiehuis erin om een budget van meer dan 1 miljoen euro per aflevering bij elkaar te brengen?

We spoelen vooruit naar de nabije toekomst: Arcadia is een plek waar Vlamingen en Nederlanders samenleven na een grote ramp. Waar precies, dat laten de scenaristen in het midden. In Arcadia bestaat geen criminaliteit meer. Iedereen kan op een veilige manier opgroeien, want via een ingeplante chip wordt iedereen continu gevolgd. Wie volgzaam is, kan punten sparen en zo een beter leven opbouwen. Wanneer blijkt dat met die punten toch gefraudeerd wordt, zet dat alles in het utopische Arcadia op zijn kop.

Het klinkt ambitieus om dit soort near-future-serie (reeks die zich afspeelt in de nabije toekomst, red.) te maken in Vlaanderen, wanneer de kijker gewend is geraakt aan internationale reeksen, met vaak veel grotere budgetten. "Je wil niet het armetierig broertje zijn", stelt producent Helen Perquy. "Je mag niet zien dat het uit Vlaanderen komt. We moeten naast die andere, internationale reeksen kunnen staan."

Een reeks waarin een volledig nieuwe wereld wordt ontwikkeld: daar is geld voor nodig, geld dat onder andere in Nederland werd gevonden. "Arcadia" is de eerste volwaardige coproductie tussen VRT en de Nederlandse openbare omroep NPO - met steun van de Duitse omroep ARD en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). In totaal brengen zij een budget samen van meer dan 1 miljoen euro per aflevering. De VRT staat garant voor ongeveer een derde van dat budget.

BEKIJK - Dit is de trailer met de eerste beelden van "Arcadia", vanaf 19 maart wekelijks te zien op Eén:

Videospeler inladen...

"Dit hebben we nog nooit gedaan", vertelt Helen Perquy trots. "Het idee is ontstaan in Vlaanderen, maar door die  volwaardige coproductie hebben we de luxe de Vlaamse cast uit te breiden met Nederlandse topacteurs, dat is verfrissend. We hebben hier de studio’s en de knowhow maar we zijn Amerika of Engeland niet. We hebben een beperktere keuze aan acteurs en nu kan je dat aanlengen. Dat geeft een andere wereld." Ook de crew achter de schermen is Vlaams-Nederlands, zo komt de regisseur Tim Oliehoek uit Nederland.

Je mag niet zien dat het uit Vlaanderen komt

Helen Perquy, productiehuis Jonnydepony

Dit soort toekomstreeksen zijn zeldzaam bij ons, veel andere series blijven dichter bij de realiteit. Volgens Zita Theunynck, een van de scenaristen naast Philippe De Schepper, creëerde dat een enorme vrijheid bij het schrijven, er leek weinig onhaalbaar. Dat voel je ook in de uitwerking. 

Buitenopnames gebeurden in Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. In Vilvoorde werd dan weer een indrukwekkende set opgebouwd van het hoofdkwartier van het Schild, het veiligheidsapparaat van Arcadia. Het resultaat wordt vanavond voorgesteld in Oostende en is vanaf zondag 19 maart te zien op Eén.

BEKIJK - Actrice Natali Broods maakt even tijd vrij voor een rondleiding op de set in Vilvoorde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen