RLLK

Massale opkomst voor cursus "heggen leggen" in Bocholt: "Eeuwenoude techniek opnieuw toegepast"

Regionaal Landschap Lage Kempen organiseerde vandaag een inspiratiedag over de eeuwenoude techniek van het "heggen leggen" in Bocholt. Er kwamen 85 mensen uit binnen- en buitenland op af. Samen slaagden ze er in om op enkele uren tijd 200 meter heg te vlechten. 

Regionaal Landschap wil de oude techniek van het heggen leggen niet verloren laten gaan, en organiseerde er daarom een inspiratiedag over in Bocholt. "De eeuwenoude techniek passen we hier opnieuw toe", vertelt Hanne Mengels van Regionaal Landschap Lage Kempen. Want een haag of heg vlechten wordt al meer dan 2.000 jaar gedaan. Het was vroeger de manier om een perceel goed af te bakenen, zodat het vee niet kon ontsnappen. Maar door de opkomst van de prikkeldraad 100 jaar geleden, is het ambacht nagenoeg verdwenen.

Voedsel- en schuilplekken

Maar gevlochten heggen zijn ook nu nog nuttig: ze zijn mooi én interessant voor de natuur. "Het zijn voedsel- en schuilplekken voor insecten, vogels en kleine zoogdiertjes." De theorie werd vanmiddag ook meteen in de praktijk omgezet. Op enkele uren tijd hebben de vrijwilligers een meidoornhaag van 200 meter gevlochten rond een perceel van boer Jos in Bocholt.

RLLK

Meest gelezen