Rob Engelaar

Nederlandse politie las vijf maanden mee met criminelen: 42 arrestaties, ook in België

De Nederlandse politie heeft vijf maanden lang meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen, op de chatapplicatie Exclu Messenger. Naar aanleiding van die informatie deed de politie 79 huiszoekingen. Daarbij werden 42 arrestaties verricht in onder meer Nederland, Duitsland en België. Dat schrijven het Nederlandse persagentschap ANP, Het Parool en de NOS.

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben berichten onderschept van een aanbieder van versleutelde communicatie. Het gaat om Exclu Messenger, een dienst die volgens de politie en het OM werd gebruikt door criminelen. Rechercheurs hebben vijf maanden meegelezen met berichten. Dat schrijven het Nederlandse persagentschap ANP, Het Parool en de NOS.

Bijna tachtig panden zijn doorzocht. Er zijn 42 verdachten opgepakt. Ook de eigenaren en beheerders van Exclu Messenger zitten vast. De invallen waren in onder meer Nederland, België en Duitsland. Daarbij zijn twee drugslabs en een cocaïnewasserij ontdekt. Ook vonden agenten drugs, wapens en 4 miljoen euro aan contant geld.

BEKIJK - Andy Kraag (landelijke recherche): "Er waren meer dan 1.100 agenten op de been vandaag":

Videospeler inladen...

3.000 actieve gebruikers

De opsporingsdiensten deden al sinds september 2020 onderzoek naar de mensen achter de berichtendienst. Sinds april vorig jaar liep een apart onderzoek naar Exclu-gebruikers die verdacht worden van criminele activiteiten.

Exclu Messenger omschrijft zichzelf als platform met het meest geavanceerde encryptieprotocol ter wereld, "om zeker te stellen dat niemand bij jouw data kan". Geschat wordt dat er zowat 3.000 actieve gebruikers zijn, van wie 750 Nederlandstaligen.

Meest gelezen