De Russische president Vladimir Poetin aan het woord tijdens de herdenkingsplechtigheid.
TASS

"Ongelooflijk, maar waar, we worden opnieuw bedreigd door Duitse tanks": Rusland herdenkt Slag om Stalingrad

"Het is ongelooflijk, maar waar: we worden opnieuw bedreigd door Duitse Leopard-tanks met kruizen aan boord." Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin tijdens de herdenking van de Slag om Stalingrad, een historische veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die in Rusland symbool staat voor de overwinning op het nazisme.

Een militaire parade met marsmuziek, pantservoertuigen en duizenden mensen op straat: in Volgograd, vroeger Stalingrad, wordt tachtig jaar na datum nog steeds veel aandacht geschonken aan de Slag om Stalingrad. 

Straatbordjes werden gisteren voor een dag opnieuw aangepast naar de oude naam, en er werd een nieuw bronzen standbeeld van oud-Sovjetleider Jozef Stalin onthuld. Ook de Russische president Vladimir Poetin ontbrak niet op de herdenkingsplechtigheid.

Stalin en Stalingrad?

De Slag om Stalingrad was een belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. De Russische stad in het zuiden van het land trok in de zomer van 1942 de aandacht van Adolf Hitler. Om strategische redenen, maar net zo goed omdat de stad de naam van Sovjetdictator Jozef Stalin droeg. 

Tussen juli 1942 en februari 1943 vielen bij hevige gevechten zeker 1,5 miljoen doden, waarmee de slag als een van de bloedigste ooit de geschiedenisboeken inging. Het Duitse leger moest uiteindelijk het onderspit delven voor het Sovjetleger en was daarmee niet langer onverslaanbaar. In Rusland staat de veldslag tot de dag van vandaag symbool voor de overwinning op het nazisme.

Gisteren werd tijdens de herdenkingsplechtigheid een standbeeld van Stalin onthuld. Monumenten voor de voormalige Sovjetleider zijn nochtans zeldzaam in Rusland. De vroegere dictator heeft in de eerste helft van de twintigste eeuw een schrikbewind gevoerd dat aan miljoenen mensen het leven kostte. In de jaren 60 veranderde Stalingrad in Volgograd, als onderdeel van het zogenaamde "destalinisatieproces".

BEKIJK - Op de herdenkingsplechtigheid van de Slag om Stalingrad heeft Poetin het over de bedreiging van "Hitlers volgelingen":

Videospeler inladen...

Poetin reageerde tijdens zijn bezoek aan Volgograd voor het eerst op de beslissing van Duitsland om binnenkort Leopard 2-tanks naar het front in Oekraïne te sturen. "Het is ongelooflijk, maar waar: we worden opnieuw bedreigd door Duitse Leopard-tanks met kruizen aan boord. Opnieuw willen Hitlers opvolgers met Rusland op Oekraïens grondgebied vechten. Helaas zien we dat de ideologie van het nazisme, in een modern jasje, opnieuw een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van ons land."

Al sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne beweert Poetin dat de Oekraïense regering uit "neonazi's bestaat die verantwoordelijk zijn voor de genocide op de Russisch sprekende bevolking van het buurland". 

"Wie Europese landen, waaronder Duitsland, meesleept in een oorlog met Rusland en daarbij verwacht Rusland op het slagveld te kunnen verslaan, begrijpt duidelijk niet dat een hedendaagse oorlog met Rusland heel anders zal verlopen", waarschuwde hij nog. 

"We sturen onze tanks niet naar hun grenzen, maar we hebben iets om hen van antwoord te dienen, en dat zal niet beperkt blijven tot het gebruik van pantservoertuigen." Een zinspeling die door velen als een verwijzing naar nucleaire wapens wordt geïnterpreteerd.

Het nieuwe standbeeld van Jozef Stalin dat werd onthuld.
Rogulin Dmitry/Tass/ABACA

Meest gelezen