Marko Milivojevic (Pixnio)

Rhinovirus uitgebroken in manege Provahof in Zoutleeuw: één paard overleden

Het rhinovirus is uitgebroken in manege Provahof in Zoutleeuw. Het is een heel besmettelijk virus voor paarden en kan zelfs leiden tot de dood. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk, maar ze kunnen het wel doorgeven aan andere paarden. Daarom moeten zowel de uitbaters als de paarden in strikte quarantaine. 

In de manege Provahof in Zoutleeuw is het besmettelijke rhinovirus uitgebroken. Meestal zorgt het virus enkel voor een verkouden paard, maar het kan tot een miskraam leiden. In het slechtste geval kan een paard er ook door verlamd raken en er aan sterven. Voor mensen is het virus niet besmettelijk, maar mensen kunnen het virus wel op zich dragen en zo doorgeven aan andere paarden. Daarom geldt er een volledige quarantaine voor de paarden en de eigenaars. 

Eén slachtoffer

Het Rhinovirus heeft in het Provahof tot nu toe één dodelijk slachtoffer gemaakt: "Ons paard is overleden aan de neurologische vorm, door verlamming. Dat gebeurt niet vaak, meer dan 90% heeft gewoon de verkoudheidsvorm, maar helaas", vertelt de eigenaar van de manege Bert Prouvé. Hoewel het virus in heel Europa voorkomt, is het de eerste keer in haar dertigjarig bestaan dat het virus de manege treft. "We doen er nu alles aan om te voorkomen dat het virus naar andere maneges zou overslaan door een strikte quarantaine te respecteren."

Meest gelezen