archieffoto

Koppel tachtigers uit Herne veroordeeld voor seksueel misbruik van kleinkinderen in jaren 90

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een koppel tachtigers veroordeeld voor het seksueel misbruik van hun kleinkinderen in de jaren 90. De beklaagden waren zélf naar de politie gestapt om een klacht in te dienen tegen een van de slachtoffers, maar kwamen op die manier in het vizier van de speurders.

De kleinzoon van het koppel vertelde in 2019 anoniem in de media hoe hij en zijn zus in de jaren 90 waren misbruikt door hun opa. De twintiger opende een petitie om de verjaringstermijn voor seksueel misbruik te verhogen, waarop zijn grootouders naar de politie stapten om een klacht in te dienen voor laster en eerroof. 

Toen speurders echter doorvroegen naar het verhaal van hun kleinzoon, trokken ze hun klacht in. “We gaan toch geen slapende honden wakker maken”, klonk het.

Schuldig verzuim

Politie en parket openden vervolgens een onderzoek naar de tachtigers, waaruit bleek dat de opa zijn kleinzoon en -dochter jarenlang seksueel had misbruikt. De stiefzoon van de broer van de opa onderging hetzelfde lot. 

Uit de verklaringen van de slachtoffers bleek dat de grootmoeder maar al te goed op de hoogte was van de feiten. Aanvankelijk bedreigde ze de slachtoffers en verplichtte ze hen te zwijgen, nadien overtuigde ze haar eigen kinderen om de feiten binnenskamers te houden.

De zaak kwam vorige maand voor de correctionele rechtbank van Brussel, maar van de beklaagden was geen spoor te bekennen. De 88-jarige man werd vrijdag dan ook bij verstek veroordeeld, tot een effectieve celstraf van 4 jaar voor het seksueel misbruik. Zijn 82-jarige echtgenote kreeg 2 jaar cel voor schuldig verzuim.

Meest gelezen