Provincie vraagt Limburgers wat ze vinden van Ruimtepact 2040, dat plan bepaalt waar we in de toekomst zullen wonen en werken

Van 17 februari tot 17 mei 2023 is er een openbaar onderzoek over het Ruimtepact 2040. Dat plan bepaalt waar we in de toekomst in Limburg zullen kunnen wonen, werken, aan landbouw doen en waar we kunnen ontspannen. Door dit openbaar onderzoek kunnen ook burgers hun standpunten, opmerkingen of bezwaren indienen.

In december is het Ruimtepact 2040 al voorgesteld, maar vandaag maakte de Provincie Limburg bekend dat het openbaar onderzoek over dat plan over twee weken van start gaat. Van 17 februari tot 17 mei kan iedereen standpunten, opmerkingen of bezwaren indienen. 

Een plan dat bepaalt hoe we in de toekomst de ruimte zullen gebruiken, is moeilijk samen te vatten in een paar zinnen. Daarom gaf de provincie woordkunstenaar Jee Kast de opdracht om tussenschakel te zijn. Hij moet de moeilijke materie behapbaar maken voor het grote publiek en mensen stimuleren om na te denken over ruimtelijke ordening en hoe we daar als gemeenschap mee omgaan. 

Daarom schreef Jee Kast deze tekst: "Hoe ruimtelijk gevoel behouden in een notendop. Verspreid bouwen tegenhouden. Iedereen groen en dat moeten we centraliseren en steden verstevigen. Altijd groen nabij. Dat versterkt de mentale gezondheid en welzijn. De balans van werk en woonkwaliteit verbeteren. Verkeer ontsluiten. Steden dichterbij maken, gemakkelijker bewegen met mobiliteit voor ondernemen."

Wie het volledige Ruimtepact 2040 wil inkijken, kan het document van ongeveer 300 pagina's raadplegen via deze website.

Meest gelezen