Frank Meurisse

Vakbonden en directie tapijtproducent Ideal in Wielsbeke bereiken akkoord

In de tapijtproducent Ideal in Wielsbeke zijn de directie en de vakbonden tot een sociaal akkoord gekomen. Binnenkort verliezen 170 medewerkers er hun job. Het personeel staakte omdat de sociale onderhandelingen moeilijk verliepen. "Zowel de werkgevers als de werknemers zijn tevreden met het akkoord", zegt Renilde Rommens van het ACV. 

Al sinds vorige week donderdag staken de medewerkers van tapijtproducent Ideal in Wielsbeke. Het moederbedrijf Beaulieu heeft beslist om Ideal te sluiten. Dat zorgt er voor dat 170 medewerkers hun job verliezen. De medewerkers protesteerden, omdat de sociale onderhandelingen met de directie erg moeizaam verliepen.

Donderdagnamiddag zaten de vakbonden en de directie samen om tot een sociaal akkoord te komen. "De gesprekken waren moeilijk en duurden lang, maar we zijn tot een akkoord gekomen", zegt Rommens. Het sociaal akkoord werd vanochtend voorgelegd aan de werkgevers en werknemers. De overgrote meerderheid is tevreden met het akkoord. 

Wederzijds respect

Heel wat personeelsleden waren boos, omdat ze ondanks het slechte nieuws van de sluiting bleven doorwerken. "Ze voelden zich niet gewaardeerd voor het werk dat ze vele jaren in het bedrijf hebben gedaan", zegt Rommens. Toch zijn beide partijen tot een ontwerp van sociaal akkoord gekomen, over bedragen van afscheidspremies bijvoorbeeld.  

"Wij hebben een aantal toegevingen gekregen van de werkgever waar we uiteindelijk mee akkoord zijn gegaan. De meesten zien wel in dat dit een degelijk sociaal plan is. Het is een evenwichtig plan met aandacht voor mensen die in een andere vestiging van Beaulieu willen werken of voor mensen die hun ontslag krijgen. Dat geeft een blijk van respect voor de jarenlange trouw van de werknemers", vertelt Rommens tevreden. 

Meest gelezen