Videospeler inladen...

BEKIJK - Technici halen folie van vuurtoren Lange Nelle in Oostende, minister Diependaele: "Impact van de ingreep bleek te groot"

In Oostende is de folie die werd aangebracht op vuurtoren Lange Nelle verwijderd. Dat is gebeurd op vraag van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) nadat er heel wat kritiek was gekomen op de beslissing om het licht van de toren af te schermen. "Uit de reacties blijkt dat de impact van de ingreep te groot is voor de Oostendenaren", zegt hij aan VRT NWS. 

De afgelopen dagen was er in Oostende veel ophef over het feit dat het licht van de vuurtoren Lange Nelle voor een deel was afgeschermd, zodat het niet meer in de appartementen van de Vuurtorenwijk zou schijnen. 

De vuurtoren wijst al meer dan 70 jaar schepen de veilige weg naar de Oostendse haven. Het is een echt icoon van de stad. Ondertussen zijn er in de buurt van de vuurtoren veel appartementen opgetrokken en sommige bewoners vonden het felle licht erg storend. 

BEKIJK - De folie op de vuurtoren wordt weggehaald:

Videospeler inladen...

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust wou zich constructief opstellen en schermde op vraag van een bouwpromotor het licht landinwaarts af met een dubbelzijdige folie. Het was de bedoeling om het licht te dempen aan de kant van de appartementen, maar richting zee bleef het op volle kracht schijnen. 

Het plaatsen van de folie werd afgetoetst bij het Agentschap Erfgoed, omdat de vuurtoren een beschermd monument is. Er werd een tijdelijke proefopstelling opgezet om te zien wat het effect was. De ingreep lokte veel protest uit bij de Oostendenaars. Een petitie om de beslissing terug te draaien, werd al bijna 10.000 keer ondertekend. Ook burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) wou de folie weg. 

Vlaams minister Matthias Diependaele, die bevoegd is voor Erfgoed, zal de proefopstelling nu zo snel mogelijk laten stopzetten. "Uit de reacties blijkt dat de impact te groot is voor de Oostendenaren. Men heeft gezocht naar een constructieve oplossing. Dat is ook wat we vragen van het Agentschap Erfgoed, maar in dit geval is de afweging tussen het algemeen belang en het particulier belang scheefgetrokken. Dus gaan we de proefopstelling stilleggen en zorgen dat de Lange Nelle weer kan schijnen in alle richtingen. Dat is wat de Oostendenaars willen. Dat het licht weer schijnt zoals het voorheen scheen."

"Ik heb begrip voor de bewoners die klachten hadden, maar ze wisten wat er zou komen. Waarschijnlijk zijn er ook andere mogelijkheden om het probleem op te lossen."

BEKIJK - Vanavond scheen de Lange Nelle weer als vanouds:

Videospeler inladen...

Emotioneel verhaal

Burgemeester Tommelein vindt het goed dat het licht van de Lange Nelle in ere hersteld is. Het stadsbestuur was niet bij de beslissing betrokken om het licht van de vuurtoren deels af te schermen. "Het is een emotioneel verhaal. Ik heb begrip voor de verschillende partijen", zegt hij. "Aanvankelijk vond ik het een goede oplossing, maar nu is het heel duidelijk dat de Oostendenaars niet willen dat er aan hun toren geraakt wordt." 

"Dan moet je als burgemeester ingrijpen. Ik heb deze morgen al heel vroeg laten weten dat ik alle partijen oproep om deze procedure te staken. Op een bepaald moment moet je beseffen dat er afspraken gemaakt zijn tussen administraties en de bewoners daar, zonder rekening te houden met de andere inwoners van Oostende."

Meest gelezen