Videospeler inladen...

Actrice Ann Van den Broeck wil taboe rond kanker doorbreken: "Je moet jezelf bekijken en betasten om er snel bij te zijn" 

Het is vandaag Wereldkankerdag. Kanker treft elk jaar meer dan 71.000 mensen in ons land. Eén daarvan is musicalactrice Ann Van den Broeck (46). Zij kreeg vorige zomer de diagnose borstkanker. Intussen heeft ze er een missie van gemaakt om een grotere bewustwording rond (borst)kanker te creëren. "Een missie van levensbelang." In "Laat" vertelt ze onder meer hoe ze zo al enkele levens heeft gered.

"Het gaat best goed". Met die hoopvolle woorden begint musicalactrice Ann Van den Broeck haar getuigenis in "Laat". De Antwerpse is aan het genezen van borstkanker. Na chemo, een operatie en vier bestralingen heeft ze komende maandag haar laatste radiotherapie. "Dan ben ik daar ook weer van af. Ik heb wel een hormoongevoelige kanker, dus ik zit nog zeven jaar met hormoontherapie. Wat dat gaat geven, weet ik nog niet. Ik vind het heel eng."

Begin dit jaar deelde de actrice op Instagram voor het eerst een foto van zichzelf zonder haar. "Ik kon me niet kwetsbaarder opstellen dan dit. Rond kwetsbaar zijn, hangt nog een groot taboe. Ik merkte door mijn posts op Instagram dat mensen daar moed uit haalden. Daarom heb ik dat gedaan."

Eén op de negen vrouwen in ons land krijgt vroeg of laat te maken met borstkanker. "In Antwerpen is dat zelfs één op de acht", vertelt Van den Broeck. "Ik schrok enorm van dat cijfer. Wie zijn al die vrouwen? Ik ken ze niet. Veel blijven onder de radar." De actrice merkte door openlijk over haar kankerdiagnose te praten dat er veel vrouwen met soortgelijke verhalen bij haar terechtkwamen. 

"Ik merkte dat er mij heel veel verhalen werden toevertrouwd door heel veel vrouwen die dat lang hebben verzwegen. Waar niemand het ooit van heeft geweten. Vrouwen die dat bijvoorbeeld niet vertelden om de carrière van hun man niet te “beschadigen”, of omdat ze bang waren om als een zwak persoon te worden aanzien. En dat taboe moeten we echt doorbreken."

Voelen, voelen en nog eens voelen

Intussen heeft de actrice er een missie van gemaakt om een grotere bewustwording rond borstkanker te creëren. Onder meer door mensen aan te moedigen meer naar hun lichaam te kijken en het te durven aanraken. "Op zoek naar een verkleuring of knobbeltje. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller de dokters kunnen helpen." Dat het een missie van levensbelang is, werd de afgelopen tijd duidelijk. 

“Elke keer na een interview op televisie, radio of in de krant kwamen er mij verhalen ter ore van leeftijdsgenoten die ook eens gingen voelen, een knobbel ontdekten en intussen aan hetzelfde traject bezig zijn." Zo is er ook het opmerkelijke verhaal van een vrouw van 38 jaar. "Ik had die vrouw ontmoet en de dag na ons gesprek ging ze een mammografie laten doen omdat ze veel klieren had... De dokters hebben meteen haar borst afgezet. Als ze nog langer had gewacht, hadden ze niets meer voor haar kunnen doen. Dus echt waar, je moet bewust worden van je lichaam. En voelen. Ik denk dat ook dat nog altijd een taboe is. Maar je moet jezelf bekijken en betasten om er snel bij te zijn."

Je moet jezelf bekijken en betasten om er snel bij te zijn

Ann Van den Broeck - Actrice

In de Europese Unie kan gesteld worden dat ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker vermijdbaar is. Daarom is inzetten op meer en betere preventiecampagnes en screenings belangrijk. Toch gaat in ons land maar de helft van de mensen die worden uitgenodigd in op een borstkankerscreening. Ook voor dikkedarmkanker doet maar de helft van de doelgroep mee. 

"Veel mensen steken hun kop in het zand. Als ik het niet zie, is het er niet. Maar je voorkomt wel heel veel. Dat darmonderzoek bijvoorbeeld, vul dat potje toch. Als je dan ontdekt dat je darmkanker hebt, heb je 95 procent overlevingskans. Als je dat in een later stadium ontdekt, heb je soms maar minder dan twintig procent overlevingskans. Bovendien is de screening gratis."

Alles mag, niets moet

Van den Broeck was er zelf vroeg bij en kan intussen opnieuw beginnen dromen van het podium. “In een van de lockdowns heb ik samen mijn man (Stanny Crets) een musical geschreven. Hij schreef de tekst, ik de muziek. Het is een heel mooi verhaal geworden en de filmrechten zijn al verkocht." Eind april gaat “You are my sunshine” in première.  

Op deze Wereldkankerdag gaat de actrice vooral genieten van me-time. "Dat heb ik nooit gedaan. Ik heb nu pas ontdekt wat me-time is. Opstaan, kijken wat de dag brengt en doen waar je zin in hebt. Alles mag, maar niets moet. Stel dat ik zin heb om naar de film te gaan, ga ik dat doen. Want op Wereldkankerdag gaat er per elk verkocht bioscoopticket 1 euro naar Stichting tegen Kanker die daarmee kankeronderzoek financiert", glundert Ann. U weet dus wat te doen. 

BEKIJK - Het volledige gesprek met actrice Ann Van den Broeck in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen