Angélique Syroit en haar man Stefaan Taelman (62), die twee jaar geleden de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg
© Peter Malaise

Angélique Syroit uit Ronse wil werking opstarten voor mensen met jongdementie in de Vlaamse Ardennen

Twee jaar geleden kreeg Stefaan Taelman de diagnose ziekte van Alzheimer. Hij was toen nog maar zestig jaar. Maandag zal hij te zien zijn in het nieuwe seizoen van Restaurant Misverstand op Eén. Daarin tonen Dieter Coppens en acht nieuwe medewerkers met jongdementie aan Vlaanderen wat ze wél nog kunnen na hun diagnose. Door het programma kwam de echtgenote van Stefaan, Angélique Syroit, in contact met lotgenoten en groeide de wens om zich te verenigen in de Vlaamse Ardennen. 

Maandag start het nieuwe seizoen van Restaurant Misverstand op Eén. Presentator Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels gaan met acht nieuwe medewerkers met jongdementie aan de slag in een nieuw restaurant in Antwerpen. Zo tonen ze wat ze wel nog kunnen na de diagnose. Stefaan Taelman (62) uit Ronse is een van de acht deelnemers. Stefaan kreeg twee jaar geleden te horen dat hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Hij is gehuwd met Angélique Syroit, en zij vergezelde hem bij de opnames voor het programma.

Contact met lotgenoten

"Wij zaten in een container naast het restaurant", zegt Angélique. "De partners konden zo elkaar beter leren kennen. We zagen ook de evolutie die de medewerkers maakten. In de Vlaamse Ardennen is er vandaag niks van begeleiding voor mensen met jongdementie en hun partners. Iedereen zoekt zelf maar wat uit. Daarom denk ik dat het nuttig kan zijn om iets op te starten. Een vereniging waar de mensen met de ziekte zinvolle activiteiten kunnen doen, hedendaagse activiteiten. En waar de partners ook terecht kunnen om ideeën of tips uit te wisselen. Een ontmoetingsplek zeg maar. In Kortrijk of Gent heb je zoiets, maar in Ronse of omgeving is dit niet aanwezig. Ik wil daar best mijn schouders onder zetten."

Er is nog een leven na de diagnose

Angélique wil ook ijveren voor meer kennis en begrip over (jong)dementie: "Een ziekte als Alzheimer heeft nog altijd zo een waas erom heen. De collega’s van Stefaan hadden al een tijdje door dat er iets scheelde, maar durfden mij niet te bellen. Toen ik hen contacteerde, zei de baas onmiddellijk dat hij het al een tijdje doorhad dat er iets niet klopte, en was hij blij dat ik hem belde." Stefaan is de enige van de acht deelnemers aan Restaurant Misverstand die nog altijd aan het werk is. Bij hem richt de ziekte zich vooral op zijn taalcentrum en hij kreeg licht aangepast werk. Angélique: "Soms zeggen mensen ‘ik zou zeggen doe hem de groeten, maar hij gaat niet meer weten wie ik ben’. Maar hij weet dat wel nog. De diagnose is hard, maar er is nog een leven na de diagnose. Met veel positieve zaken er in."

Hoewel Stefaan heel graag kookt en ook nog bezig is met fotografie, moest Angélique hem toch overtuigen om mee te doen aan Restaurant Misverstand. "Ik kom niet graag op tv", zegt hij. "Angélique staat graag op een podium, ik werk liever achter de schermen. Maar ze kon mij overtuigen toch mee te doen. Ik kook graag en met Seppe Nobels mogen koken is een eer, daarnaast vinden we beiden dat we zo kunnen tonen dat we wel nog iets kunnen. Dementie is erg, en veel mensen weten niet goed hoe er mee om te gaan. Maar blijf me aanspreken, blijf dingen tegen mij zeggen. We kunnen nog veel. Ik kan nog koken, ik neem nog altijd foto’s. Spreken is lastig, maar één op één lukt dat wel. Op mijn werk spreken we ook met elkaar, en zo ook in het restaurant. We waren daar allemaal gelijk, daar lukte het spreken beter."

Restaurant Misverstand, elke maandag op Eén om 20.40 uur of via VRT MAX

Meest gelezen