Thijs Pattyn

Boerenprotest in Poperinge, 500 kruisen geplaatst op akker waar dit weekend bomen worden geplant

In Poperinge hebben boeren vannacht opnieuw actie gevoerd. Op een akker waar boompjes worden geplant, zijn kruisen geplaatst. "Het is een symbolische actie. Dat perceel is altijd als landbouwgrond gebruikt. Nu wordt het een bos. Wij zijn niet tegen de natuur, maar we willen eerst zekerheid voor de landbouw", zegt een jonge boer die anoniem wilt blijven.

De jonge boeren hebben de voorbije nacht opnieuw toegeslagen. Het is ondertussen een soort traditie geworden. "Qua oppervlakte en aantal kruisen is dit onze grootste actie." vertelt de jonge boer. "We maken niks kapot, maar we willen wel gehoord worden."

De kruisen staan op een perceel in Poperinge. "Het is een perceel van zo'n 4 ha waar er de voorbije jaren nog landbouwteelt was, maïs en tarwe. Met een 20-tal boeren hebben we ongeveer 500 kruisen geplant. Wij hopen dat de politiek beseft dat het heel dringend wordt. In geen enkel dossier is er vooruitgang. Wij zijn jonge landbouwers die een heel groot zwaard boven ons hoofd hebben hangen. Wij lijden er financieel onder. Wij hopen dat er snel actie komt."

Bomen planten op perceel

Op het perceel in Poperinge worden er dit weekend bomen geplant door verenigingen, samen met Natuur en Bos. Daarvoor waren al voorbereidende werken gebeurd. "Wij hebben niks kapotgemaakt" getuigt de jonge boer. "De actie kan gewoon doorgaan. Maar ze zullen wel opkijken als ze straks toekomen. Wij willen gehoord worden, ons standpunt aan de burgers uitleggen. Want velen weten niet hoe erg het is. Telkens er uitgebreid wordt, bijvoorbeeld met bos, verdwijnt er landbouwgrond. Maar die is al zo schaars en duur."

De jonge boeren hadden ook borden met slogans mee. 'Minister Zuhal Demir wil bos, de boer is de jos' is er één van. "Onze boodschap is gericht naar één politieke partij en één minister. Zij wil de landbouw volledig uitroeien." 

Thijs Pattyn

Meest gelezen