Jonas Roosens

Dries Van Langenhove stopt als parlementslid: "Heb me altijd meer activist gevoeld dan politicus"

Dries Van Langenhove (29) stopt als Kamerlid voor de partij Vlaams Belang. Dat hebben Van Langenhove en Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, samen aangekondigd op een persconferentie. Van Langenhove zetelde sinds 2019 in de Kamer als onafhankelijke in de Vlaams Belang-fractie. "Ik stap uit het parlement, maar ik stop niet met politiek", aldus Van Langenhove.

"Ik ben voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan", vertelt Van Langenhove op een persconferentie, aan de zijde van Tom Van Grieken. "Ik stap uit het parlement, maar ik stop niet met politiek, integendeel. Ik heb me altijd meer activist gevoeld dan politicus. Ik heb dan wel in het parlement gezeten, maar ik ben nooit van het parlement geweest. Ik ga door waar ik het grootste verschil kan maken voor het volk: via het activisme en mijn eigen mediakanaal."

Na "421 parlementaire vragen, 67 stevige wetsvoorstellen en oneindig veel tussenkomsten" heeft Van Langenhove naar eigen zeggen niet het gevoel dat het parlementaire werk hem het meeste oplevert. Van Langenhove benadrukt dat hij het Vlaams Belang blijft steunen "ook al wordt mijn rol anders."

"De media hebben mijn werk bewust doodgezwegen. Omdat ik door de media op een zwarte lijst ben gezet, was er nooit aandacht voor het migratiestandpunt van Vlaams Belang. Daarom ga ik door met hetgene waarmee ik het grootste verschil kan maken voor het volk: activisme, en mijn eigen mediakanaal, waar ik elke week honderdduizenden Vlamingen bereik. Als nationalist wil ik het beste voor mijn volk, en dat kan ik beter doen op de barricaden en in mijn opnamestudio. Jullie gaan mij niet minder horen, maar meer."

BEKIJK - de mededeling van Dries Van Langenhove:

Videospeler inladen...

We zien Dries niet graag vertrekken, maar we zetten onze gezamenlijke nationalistische strijd verder

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

"Namens de partij en namens mezelf wil ik er niet flauw over doen: we zien Dries niet graag vertrekken", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Ik heb Dries zelf binnengehaald, en ik was graag met hem naar de volgende verkiezingen getrokken. Dries was en is onze sterkhouder in de provincie Vlaams-Brabant. Ik zit hier om Dries te steunen in zijn moedige beslissing. Ik heb hem leren kennen als een harde werker, met het hart op de juiste plaats. We zetten onze gezamenlijke nationalistische strijd verder, schouder aan schouder."

Het partijbestuur van Vlaams Belang zal een opvolger voor Van Langenhove aanduiden, die zijn plek in de Kamer zal innemen. In "Het journaal" benadrukt Van Grieken dat Dries Van Langenhove een medestander blijft, "want hij heeft geen enkele intentie om een eigen partij op te richten, en hij roept op om massaal voor Vlaams Belang te stemmen."

BEKIJK - In "Het journaal" reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de beslissing van Dries Van Langenhove:

Videospeler inladen...

Schild & Vrienden

Dries Van Langenhove raakt in 2018 bij het grote publiek bekend, na een "Pano"-reportage over de extreemrechtse jongerenbeweging "Schild en vrienden". Die groepering is in 2017 opgericht door Van Langenhove. De "Pano"-ploeg kon meelezen in hun besloten chatgroepen, waar racistische, seksistische en antisemitische memes en extreme meningen werden uitgewisseld. Van Langenhove speelt daar als leider van de groep een belangrijke rol in.

Daarop start de UGent een tuchtprocedure tegen Van Langenhove, waardoor hij niet langer als studentenvertegenwoordiger actief kan blijven en hij een tijdlang geen toegang heeft tot de universiteitsgebouwen. Het parket van Oost-Vlaanderen start een gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden. Van Langenhove wordt verhoord en er volgt een huiszoeking. In 2020 vraagt het parket de doorverwijzing van meerdere leden van Schild & Vrienden - onder wie Van Langenhove - naar de correctionele rechtbank. 

BEKIJK - enkele opvallende momenten in de politieke carrière van Dries Van Langenhove:

Videospeler inladen...

Onafhankelijke lijsttrekker voor Vlaams Belang

Ondertussen zet Van Langenhove de stap naar de nationale politiek. Begin 2019 wordt hij voorgesteld als lijsttrekker van de Kamerlijst voor Vlaams-Belang, in de provincie Vlaams-Brabant. Belangrijk detail: Van Langenhove doet dat als onafhankelijke en wordt dus geen lid van de partij. 

Tijdens de persconferentie waarin Van Langenhove wordt voorgesteld, noemt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hem "een communicatietalent". "Als het gaat over de feiten die aan het licht kwamen in "Pano", is Dries voor ons onschuldig tot het tegendeel bewezen is", zegt Van Grieken daarover op Radio 1. "Politiek is te belangrijk om over te laten aan politici", zegt Van Langenhove daar zelf over.

Politiek is te belangrijk om over te laten aan politici

Dries Van Langenhove bij zijn aanstelling als lijsttrekker voor Vlaams Belang in 2019

Van Langenhove raakt effectief verkozen. Meer nog: hij zet bij de verkiezingen van 2019 een sterke persoonlijke score neer. In de provincie Vlaams-Brabant behaalt hij meer dan 39.000 voorkeurstemmen. Daarmee valt hij net buiten de top drie van populairste politici in de provincie, na grote namen Theo Francken (N-VA), Koen Geens (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD). 

Vanaf dan maakt Van Langenhove deel uit van de Kamerfractie van Vlaams Belang. Hij doet met de regelmaat van de klok forse uitspraken over onder meer de coronamaatregelen en migratie. Als Kamerlid geniet Van Langenhove parlementaire onschendbaarheid. In het voorjaar van 2021 heft de plenaire vergadering van de Kamer die onschendbaarheid op, zodat hij kan worden doorverwezen naar de rechter. 

In de zomer van 2022 beslist de raadkamer van Gent dat Van Langenhove en zes andere leden Schild & Vrienden effectief voor de rechter moeten komen, voor het aanzetten tot haat en geweld. Van Langenhove moet zich als enige ook verantwoorden voor inbreuken op de wapenwet. Dat slaat concreet op de verkoop van pepperspray. Het proces moet nog plaatsvinden.

YouTubekanaal

Als Kamerlid is Van Langenhove erg actief op sociale media. Midden 2021 start hij zijn eigen YouTubekanaal "Kies Dries" en een gelijknamige website, waarin hij zijn kijk op de actualiteit deelt. Hij wil naar eigen zeggen "een tegengewicht bieden tegen de traditionele media". Via dat kanaal wil hij in de toekomst nog meer zijn stem laten horen. 

"Met alle respect voor de mensen die in het parlement zitten, maar de politiek moet veel meer zijn dan dat", zegt Van Langenhove daarover op de persconferentie vandaag. Hij gaat zich ook toeleggen op wat Van Langenhove zelf "het schandalige proces" over Schild & Vrienden noemt. "Als tegenstanders denken dat ze mij klein zullen krijgen, dan zijn ze verkeerd. Het is tijd om de confrontatie aan te gaan."

Meest gelezen