"Close"-regisseur Lukas Dhont met een van zijn Ensorbeeldjes

Oscargenomineerde "Close" en VRT-reeks "Roomies" zijn de grote winnaars bij de Ensors op Filmfestival Oostende

De film "Close" en de VRT MAX-reeks "Roomies" zijn de grote winnaars geworden bij de Ensors. De Vlaamse film- en televisieprijzen zijn voor de 13e keer uitgereikt tijdens het Filmfestival van Oostende. Ook "Zillion" wint meerdere Ensors en de Box Office Award, voor de film die het afgelopen jaar de meeste mensen naar de cinemazalen heeft gelokt. De Canvasreeks "Metissen van België" en het Ketnetprogramma "#LikeMe" winnen allebei een Ensor.

In totaal zijn er 22 Ensors uitgereikt voor de beste Vlaamse audiovisuele fictie, documentaire en animatieproducties. Met 13 nominaties was "Close" de grote favoriet bij deze Ensors. De bejubelde film van Lukas Dhont gaat met zes Ensors naar huis en is daarmee de grote winnaar in de filmcategorieën. 

BEKIJK - "Ik verjaar, dus dit is een heel leuk cadeau, dank u wel!":

Videospeler inladen...

"Close" wint de Ensors voor "beste film", "beste regie" en "beste scenario". Acteur Eden Dambrine wint op zijn 15e de Ensor voor "beste acteerprestatie in een filmhoofdrol". Ook de Ensors voor "beste D.O.P." (voor cameraman Frank van den Eeden) en "beste geluid" (voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti) zijn voor "Close".

Lukas Dhont en Angelo Tijssens

"Zillion" van Robin Pront heeft vier Ensors gewonnen. Matteo Simoni wint de prijs voor "beste acteerprestatie in een ondersteunende filmrol" voor zijn vertolking van Dennis Black Magic. Ook de prijzen voor "beste art direction" (voor Geert Paredis), "beste kostuum" (Catherine Van Bree) en "beste montage" (voor Bert Jacobs) gaan naar "Zillion". Omdat de film over de Antwerpse megadiscotheek in 2022 de meeste bezoekers naar de filmzalen heeft gehaald, hebben Matteo Simoni en Zillion-producent Hilde De Laere ook de Box Office Award in ontvangst genomen.

Matteo Simoni

Nóg meer prijzen voor "Roomies"

In de televisiecategorieën is "Roomies", de VRT MAX-reeks over twee lesbische huisgenotes in Brussel, de grote winnaar met vier Ensors: "beste fictieserie", "beste scenario" (van een fictieserie), "beste regie" (van een fictieserie) en "beste muziek". Die laatste prijs gaat naar alle Belgische artiesten die aan de soundtrack van de reeks hebben meegewerkt: Mick Lemaire, Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, SPACEBABYMADCHA. 

De regisseurs/scenaristen van "Roomies", Kato De Boeck en Flo Van Deuren, hebben eerder deze week al de Ensor voor "Belofte van het jaar" gekregen. Bij de uitreiking van de nieuwe mediaprijzen "De Kastaars" vorige week werd "Roomies" ook al bekroond met de juryprijs.

Flo Van Deuren en Kato De Boeck

Vier Ensors voor acteerprestaties

Sinds vorig jaar worden de Ensors genderneutraal uitgereikt, wat betekent dat er geen aparte prijzen meer zijn voor acteurs en actrices, maar dat alle acteerprestaties samen worden beoordeeld. In totaal worden er vier acteerprijzen uitgereikt op de Ensors: twee voor films en twee voor series, allebei respectievelijk voor de beste vertolking in een hoofdrol en in een ondersteunende rol. Vorig jaar ging geen enkele actrice met een Ensor naar huis. 

In de filmcategorieën winnen met Eden Dambrine en Matteo Simoni twee mannen, bij de fictieseries gaan twee vrouwen met een Ensor naar huis. Maaike Cafmeyer wint de Ensor voor "beste acteerprestatie in een hoofdrol in een fictiereeks" voor haar vertolking in de Eén-reeks "Chantal". Joke Emmers krijgt de prijs voor beste ondersteunende rol in een fictiereeks, voor haar rol als Marie in de Streamz-reeks "Billie vs. Benjamin". 

Maaike Cafmeyer

In de documentairecategorieën gaan de Ensors naar "Onze natuur" (film) en de Canvasreeks "Metissen van België" (serie). De Ensor voor "beste jeugdfictie" is voor de Ketnetreeks "#LikeMe", waarvan momenteel het vierde en allerlaatste seizoen wordt uitgezonden. 

In de categorie "Beste Animatie" is de Ensor voor "Interstellar Ella". De prijs voor beste kortfilm is voor "Licht" van Sarah Lederman. Tenslotte valt ook make-upartiest Dorien Van Poucke in de prijzen. Zij krijgt de Ensor voor "beste make-up", voor haar transformatiewerk van de hoofdpersonages in de Play4-reeks "Nonkels".

Meest gelezen