Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Lachaert: "Bekijken of kernreactor Tihange 1 nog 10 jaar langer kan openblijven"

Als het van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert afhangt, dan blijft de kernreactor Tihange 1 nog 10 jaar langer open. Dat zegt hij in het ontbijtgesprek in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren heeft de federale regering aan uitbater Engie gevraagd om de drie oudste kernreactoren van ons land - waaronder Tihange 1 - twee winters langer te laten draaien. "Dat biedt ons de mogelijkheid om de discussie over een langere opening van Tihange 1 te voeren."

Gisteren heeft de federale regering beslist om een dossier op te starten voor de verlenging van de kernreactoren Tihange 1 en Doel 1 of 2, voor een periode van minstens twee jaar. Dat zou ervoor moeten zorgen dat er in de winters 2025-2026 en 2026-2027 voldoende energie is. Volgens Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert biedt dit de mogelijkheid om voor Tihange 1 te onderzoeken of deze reactor niet nóg langer opengehouden kan worden. Voor hem kan dat voor een periode van 10 jaar. 

"We weten dat we extra energiecapaciteit gaan moeten voorzien, om de energievoorraad te verzekeren. Tihange 1 is nog een vrij nieuwe kernreactor. De techniek om bepaalde kernreactoren voor twee extra winters open te houden, is goed, en geeft ons de kans om de discussie te voeren of we Tihange 1 niet langer moeten verlengen. Voor mij zou dat in elk geval kunnen voor 10 jaar. Ik hoor van experten ook dat dit haalbaar zou zijn voor Tihange 1."

BEKIJK - In dit fragment legt Egbert Lachaert uit waarom Tihange 1 volgens hem langer kan openblijven:

Videospeler inladen...

Wat met de wet op de kernuitstap?

De federale regering onderhandelt nog ondertussen altijd met Engie over de verlenging van de jongste reactoren, Doel 4 en Tihange 3. Als de discussie over de verlenging van de oudere kernreactoren wordt gevoerd, dan betekent dit ook dat de wet op de kernuitstap aangepast moet worden.

"Die wet moet vervangen worden", zegt Lachaert daarover. "De oudere kerncentrales kunnen niet eeuwig mee, en dat blijft zo. Maar er moet een nieuw traject voor komen, want de huidige timings zijn totaal onrealistisch. Dat weten de groene partijen ook. Zij moeten de mensen ook de duidelijkheid bieden dat het licht effectief aan zal blijven na 2025. De groene partijen hebben geen enkel belang bij het gebrek aan energiezekerheid. Die discussie voeren, is beter dan vasthouden aan iets wat je niet kan waarmaken."

Dat er volgens Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout eigenlijk nog niets is beslist over het langer openhouden van bepaalde kerncentrales, ontkent Lachaert met klem. 

"Engie zal effectief een dossier opstarten voor de verlenging van de oudste kernreactoren. We merken trouwens dat Engie in een andere modus zit dan voorheen. Er is een groot verschil tussen hun publieke verklaringen, en wat ze aan de onderhandelingstafel zeggen. Maar in alle eerlijkheid: de kerncentrales zijn ook winstgevend voor hen, dus ze hebben er zelf baat bij om ze langer open te houden. Voor Doel 1 en 2 is dat technisch moeilijker dan voor de nieuwere reactor Tihange 1."

Gaat Lachaert met dit standpunt niet lijnrecht in tegen het regeerakkoord? "Nee, ik ben loyaal aan de akkoorden die zijn gesloten. Alleen is de wet op de kernuitstap er gekomen in een ander tijdperk. Intussen is de wereld veranderd en is Rusland een totaal onbetrouwbare partner gebleken. We mogen in Europa niet langer rekenen op Russisch gas. Tihange 1 langer openhouden zal ons meer stabiliteit bieden in de toekomst."

BEKIJK - het volledige ontbijtgesprek tussen Michaël Van Droogenbroeck en Egbert Lachaert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen