© Chris Bosseloo

Natuurpunt plaatst schermen en vangemmers voor padden in Sint-Lievens-Houtem

Natuurpunt heeft in Sint-Lievens-Houtem schermen en emmers geïnstalleerd ter hoogte van het kruispunt Lindestraat-Bussegem. Die moeten de amfibieën beschermen tijdens hun jaarlijkse voorjaarstrek. Padden, kikkers en salamanders gaan in het voorjaar massaal op zoek naar een poel waar ze hun eitjes kunnen leggen.

Amfibieën gaan in het voorjaar massaal op zoek naar een poel waar ze hun eitjes kunnen leggen. Op weg naar deze poel kruisen ze vaak drukke wegen. Om te vermijden dat vele amfibieën de trektocht niet overleven, worden er schermen en vangemmers geplaatst. 

De jaarlijkse hulp voor de amfibieën kan rekenen op de steun van het gemeentebestuur. "We zijn de medewerkers van Natuurpunt en alle vrijwilligers die zich elk jaar opnieuw belangeloos inzetten dankbaar om onze amfibieën veilig de weg over te helpen. We zijn benieuwd of het aantal groeit en of we ook dit jaar opnieuw vinpootsalamanders zullen aantreffen", zegt burgemeester Tim De Knyf (NH).

Nu de emmers regelmatig controleren

Vrijwilligers plaatsten de schermen deze zaterdagvoormiddag. Daarbij kregen ze wat minder de hulp van jongeren dan voorbije jaren. Misschien dat het vroege uur er voor iets tussen zat, want vorig jaar werd de actie gehouden op een zaterdagnamiddag. 

De schermen en emmers staan nu klaar. Net als vorig jaar is dat al heel vroeg op het jaar omdat de warme maanden januari en februari ervoor zorgen dat de padden en salamanders al vroeg aan hun trek beginnen. Het is nu zaak de emmers regelmatig te controleren op gevangen amfibieën. Vorig jaar werden bij de actie van Natuurpunt 760 amfibieën overgezet.

Meest gelezen