Olivier-Guy Demoulin

Vaste kortingen bij de NMBS voor jongeren en senioren verdwijnen op termijn

De vaste kortingen voor jongeren en senioren die met de trein reizen, zullen op termijn verdwijnen. Dat schrijft De Morgen. Extra kortingen tijdens de daluren of voor regelmatige treinreizigers moeten de tarieven aantrekkelijk houden, zegt de NMBS.

Jongeren (onder de 26 jaar) en senioren (65 jaar of ouder) kunnen op dit moment voor een vast tarief met de trein reizen in het binnenland, los van de afstand. Jongeren betalen 7,10 euro voor een enkele reis. Ouderen betalen 7,80 euro voor een heen- en terugrit. Maar het nieuwe beheerscontract tussen de NMBS en de federale regering stapt af van deze vaste tarieven.

In de toekomst krijgen jongeren en senioren een korting van 40 procent op het standaardticket. "Voor jongeren en senioren is het niet altijd duidelijk wanneer dat tarief voor hen interessant is", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS. "Daarom komt er in de toekomst een vaste korting ongeacht de treinreis die ze maken."

"Dit is goed voor wie een korte afstand aflegt, maar slecht voor wie een lange treinrit maakt", zegt Kees Smilde van reizigersvereniging TreinTramBus. "Treinreizen langer dan 50 km zullen duurder worden. Een senior die heen en terug van Antwerpen naar Blankenberge reist, zal ongeveer drie keer meer betalen dan vandaag."

Maar dat is niet het hele verhaal. De NMBS herbekijkt haar hele tarievenstructuur, zeker nu het nieuwe beheerscontract het mogelijk maakt om lagere tarieven in te voeren tijdens de daluren. Op die manier wil de NMBS de drukte meer doorheen de dag spreiden. "Wie tijdens de daluren reist of wie regelmatig reist, krijgt extra korting via een soort getrouwheidskaart", zegt Temmerman. "Regelmatige treinreizigers zullen ook kunnen genieten van een maximumprijs, die vergelijkbaar is met wat bijvoorbeeld een jongere nu betaalt voor een Youth Ticket."

"Jongeren en senioren gaan in het nieuwe tariefaanbod juist winnen", reageert minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. "Voor lange afstanden komt er ook een maximumprijs die vergelijkbaar is met de huidige prijs. Voor korte afstanden wordt de prijs bepaald in functie van de afstand en wordt er dus een fikse korting toegepast, met nog die extra korting in de daluren. De trein nemen wordt hierdoor dus net voordeliger."

Gilkinet voegt eraan toe dat de principes van het tariefbeleid vastgelegd zijn in het openbaredienstcontract, én ook aangevuld worden met bijkomende commerciële initiatieven van de NMBS. "Met als doel de trein aantrekkelijker en toegankelijker te maken."

De nieuwe tarieven voor treintickets worden ten laatste tegen februari 2025 ingevoerd.

Meest gelezen