Honderden jongeren op fakkeltocht door Tongeren: “Aftrap voor de Kroningsfeesten”

In Tongeren kwamen zaterdagavond volgens het bisdom Hasselt ruim zeshonderd jongeren op straat. Ze hielden samen met verschillende verenigingen een fakkeltocht om de Kroningsfeesten in te zetten. Dat wordt deze zomer voor de negentiende keer groots gevierd in Tongeren. 

De fakkeltocht werd georganiseerd door IJD Hasselt, het jongerenpastoraal. Ze werkten daarvoor samen met de Kroningsjongeren en vele groepen die dichtbij de Kroningsfeesten staan. De honderden jongeren, vooral uit jeugdbewegingen, catechese- en misdienaarsgroepen, sluiten met deze tocht de Kersttijd af en luiden de komst van de Kroningsfeesten in.

IJD wil met het jaarthema ‘binnenstebuiten’ jongeren aanmoedigen om iets van zichzelf te tonen aan de buitenwereld. "De fakkeltocht is de aftrap voor de Kroningsfeesten en de activiteiten die we als Kroningsjongeren hierrond organiseren", zegt Loena Nelissen van de Kroningsjongeren. "Samen met jongeren uit het bisdom op stap gaan en met onze fakkels letterlijk licht brengen, dat is verbinding op zijn best."

De organisatie wil op deze manier verbondenheid creëren tussen jongeren. "De combinatie van deze ervaringen, met de vreugdevolle viering en de vurige fakkels zal ongetwijfeld indruk achterlaten en een hint van het religieuze voelbaar maken", vertelt Mariet Grouwels. "We hopen dat de jongeren zich werkelijk verbonden met elkaar mogen voelen, en dat de tocht het vuur letterlijk in hen laat branden", beaamt Loena Nelissen.

Meest gelezen