Gezocht: romantische briefschrijver uit Heuvelland die 58 jaar geleden zijn liefde verklaarde aan Yvette

Bij de renovatiewerken aan het dak van een horecazaak in Heuvelland is een liefdesbrief van bijna 58 jaar geleden teruggevonden. De brief werd geschreven door een 17-jarige die er ooit werkte en is gericht aan zijn "liefste Yvette". Uitbater Laurens Van den Weghe deed in Goeiemorgen Morgen! op Radio2 een oproep in de hoop Yvette en de mysterieuze afzender terug te vinden. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Een 17-jarige jongen die vroeger in horecazaak De Hollemeersch op de zuidflank van de Kemmelberg werkte, schreef op 22 april 1965 een brief aan Yvette. "Bij onze eerste ontmoeting in de herberg in het dorp was mijn hart als op de grond gevallen", schrijft hij in de brief. Hij laat weten dat hij graag zou blijven schrijven naar zijn "liefste Yvette", tenminste "als dat mag van je ouders".

Laurens Van den Weghe die nu de horecazaak uitbaat, vond de verkleurde liefdesbrief terug achter een stukje isolatie in het dak van een zolderruimte. "Toen die mysterieuze jongen zijn liefdesbrief schreef, was ik nog maar een maand oud. Mijn ouders baatten toen de zaak uit", zegt hij. 

BEKIJK - Uitbater Laurens over de mysterieuze liefdesbrief

Videospeler inladen...

Luc, Jean-Luc of Hugo?

De verliefde jongen vermeldde zijn naam onderaan de brief. "Maar die is nog amper leesbaar", vertelt Laurens. "Het gekrabbel lijkt op ‘Hugo’, ‘Luc’ of een verkorte versie van ‘Jean-Luc’. Blijkbaar werkte hij hier ooit. Mijn ouders zijn intussen overleden en er is ook een personeelsregister van toen."

Ook de identiteit van Yvette blijft voorlopig een mysterie, want haar achternaam staat nergens vermeld. De vraag is of de jongen zijn brief effectief verstuurde naar het meisje en haar ouders, aangezien we hem terugvonden in de zaak.

De verstopplek maakte vroeger deel uit van de zaal waar het personeel overnachtte. "Misschien had hij die brief verborgen, zodat die niet in handen van nieuwsgierige of jaloerse collega’s zou vallen. Of misschien was het een probeersel of een kopie en is de echte brief wél verstuurd. We weten het niet." 

Kan jij helpen?

Laurens doet nu een oproep. "Het zou leuk zijn mochten we deze mensen nog kunnen vinden, zodat we de brief kunnen overhandigen. Wellicht heeft dit een grote nostalgische en emotionele waarde voor hen." Wie tips heeft of weet wie Yvette zou kunnen zijn, mag contact opnemen met Laurens op tel. 057/44.44.06.

Thijs Pattyn

Meest gelezen