AFP or licensors

Petra De Sutter (Groen): " De wet op de kernuitstap gaat onder deze regering niet op de schop"

Regeringspartij Groen blijft vasthouden aan de wet op de kernuitstap uit 2003, die bepaalt dat reactoren na 40 jaar dienst dicht moeten. Bepaalde jaartallen in de wet moeten worden aangepast, maar het principe van de wet blijft behouden, zo heeft vicepremier Petra De Sutter gezegd in De Zevende Dag. De Sutter reageerde daarmee op coalitiepartner Open VLD, die de wet in vraag stelt.

 

De regeringstop besliste vrijdag om te laten onderzoeken of (bepaalde van) onze oudste reactoren één of twee winters langer open kunnen blijven dan nu voorzien. Dat zou moeten gebeuren door in de zomer wat brandstof te sparen, zodat er in de winter nog voldoende is. De vraag komt voort uit de ongerustheid over onze bevoorradingszekerheid tijdens de winters 2025-2026 en 2026-2027, wanneer ál onze reactoren dicht zijn, ofwel definitief ofwel tijdelijk, voor werkzaamheden. 

Gisteren ging Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, in een gesprek op Radio 1 nog een stapje verder. Hij stelde voor om reactor Tihange 1 niet een paar winters, maar meteen tien jaar langer open te houden. Lachaert pleit er ook voor om de wet op de kernuitstap "helemaal te vervangen". 

De handen vrij

Lachaert stelt daarmee de wet op de kernuitstap fundamenteel in vraag. Het is iets wat in bepaalde politieke en economische kringen al langer leeft: de overtuiging dat die wet beter afgeschaft wordt. De onderliggende gedachte is: dan hebben we de handen vrij om zo veel reactoren als nodig langer open te houden. Versta: dan moet de verlenging van de bestaande reactoren niet beperkt blijven tot Doel 4 en Tihange 3, de reactoren waarover op dit moment onderhandeld wordt met uitbater Engie.

Ook Groen heeft de verklaringen van Egbert Lachaert begrepen als een principiële afwijzing van de wet op de kernuitstap.  Maar die wet afschaffen, zal niet gebeuren, liet Petra De Sutter verstaan. In een reactie op de verklaringen van Lachaert, zei De Sutter in De Zevende Dag: "Er zullen jaartallen aangepast moeten worden (om die moeilijke winters te overbruggen, nvdr), "die wet zal moeten veranderd worden. Maar die gaat niet op de schop of die zal niet, zoals mijnheer Lachaert suggereert, fundamenteel een wijziging ondergaan. Niet tijdens deze regering."

BEKIJK - "We gaan van 7 naar 5, misschien gaan er tijdelijk nog 2 of 3 nodig zijn. En de 2 laatste worden met 10 jaar verlengd. Voor mij is dat een kernuitstap, in stapjes":

Videospeler inladen...

Ook CD&V doet duit in het zakje

Toch stelde ook een andere federale coalitiepartner, CD&V, ook in De Zevende Dag, de wet op de kernuitstap in vraag. Met name CD&V, een partij die al langer wil dat er meer reactoren worden verlengd dan alleen Doel 4 en Tihange 3. Voorzitter Sammy Mahdi wees erop dat er sowieso een paar kernreactoren worden verlengd en dat de regering 100 miljoen euro investeert in onderzoek naar nieuwe, modulaire reactoren. "Wie dan nog zegt dat we niet aan de wet op de kernuitstap mogen morrelen, die ontkent het zonlicht", aldus Mahdi.

BEKIJK - "Een goed akkoord bekomen is belangrijker dan op tijd tot een akkoord komen":

Videospeler inladen...

De hele discussie over de toekomst van onze kerncentrales is daarmee terug van nooit weggeweest uit het politieke debat, ook onder regeringspartners. Klein detail: over dit alles, zowel de verlenging met tien jaar van Doel 4 en Tihange 3 als de scenario's om de probleemwinters van 2025 tot 2027 te overbruggen, is er nog geen akkoord met de uitbater van de reactoren, Engie. De regering hoopt wel dat akkoord te kunnen sluiten in de maand maart. Van dit jaar.

Meest gelezen