AP2007

Hij had de dood "al meermaals verschalkt", maar nu is voormalig Pakistaans president Musharraf (79) overleden in Dubai

Na een lange ziekte is de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf overleden in zijn ballingsoord in Dubai. Musharraf was aan de macht tussen 2001 en 2008 en stond bekend als een seculiere leider die vocht tegen religieus extremisme. Hij overleefde 3 aanslagen en werd uiteindelijk veroordeeld voor machtsmisbruik en hoogverraad.

Een bewonderaar van Abraham Lincoln en een liefhebber van geïmporteerde whisky en sigaren, als president van een conservatieve islamitische staat was president Pervez Musharraf een uitzonderlijk figuur en een gedroomde bondgenoot van de Verenigde Staten.  

Nadat hij in 1999 de macht had gegrepen in een geweldloze staatsgreep koos hij de kant van de VS na de aanslag van Al Qaeda op de Twin Towers in New York. Hij liet de Amerikanen toe om drones te lanceren vanuit Pakistan en stuurde zijn troepen naar het grensgebied met Afghanistan om te vechten tegen de taliban. 

Economische groei

Onder zijn bewind kende Pakistan een grote economische groei en een explosie aan buitenlandse investeringen. Hij zocht ook toenadering tot aartsvijand India en probeerde het langlopende conflict in de betwiste regio Kashmir op te lossen.  

Maar zijn hardhandige pogingen om Pakistan te moderniseren stuitten op hevig verzet in conservatieve islamitische kringen. In 2007 liet hij een moskee bestormen van waaruit studenten de invoering van de Sharia, de strenge islamitische wetten, eisten. Meer dan 100 studenten kwamen daarbij om. 

9 levens van een kat

Intussen overleefde hij 3 aanslagen op zijn leven. "Ik heb de dood al meermaals in de ogen gekeken en verschalkt omdat het lot mij altijd gunstig gezind is geweest", zei hij daarover. "Ik bid alleen dat ik meer dan de spreekwoordelijke 9 levens van een kat heb." 

Bij de eerste democratische verkiezingen in de geschiedenis van Pakistan in 2008 leed de partij van Musharraf een grote nederlaag. Achtervolgd door rechtszaken vluchtte hij naar het buitenland. Daar werd enkele jaren geleden een zeldzame stofwisselingsziekte vastgesteld. Op 79-jarige leeftijd is hij daaraan overleden.

Meest gelezen