Olivier Vin - heymana.com

Infrabel plaatst GPS-trackers na recordaantal kabeldiefstallen: "Dievenbendes zijn actiever door stijgende prijs van koper" 

Spoorwegbeheerder Infrabel gaat gestolen spoorwegkabels in de toekomst zoeken door GPS-trackers te plaatsen op de kabels. Dat doet Infrabel na een recordjaar aan kabeldiefstallen. Het aantal is vorig jaar gestegen van 153 naar 466. Dat is drie keer meer dan het jaar ervoor.

Het aantal kabeldiefstallen bij het spoor is vorig jaar meer dan verdrievoudigd. In totaal werd een recordaantal van 466 dergelijke feiten gepleegd, tegenover 153 in 2021. Meer dan 83 procent van de kabeldiefstallen werd vorig jaar gepleegd in Wallonië, 12 procent in Vlaanderen en 5 procent in Brussel. Met een concentratie van twee derde van de incidenten ligt het zwaartepunt van de diefstallengolf in de streek van Charleroi. 

"De reden voor die toename heeft wellicht te maken met de markt van vraag en aanbod", zegt woordvoerder Fréderic Petit. "In de kabels zit koper en door de stijgende prijs van dat koper zijn dieven steeds actiever. Heel wat professionele dievenbendes lijken daarom opnieuw werkzaam. Het is dus heel belangrijk om extra maatregelen te nemen."

GPS-trackers

Spoorwegbeheerder Infrabel en de federale spoorwegpolitie starten een reeks acties in het hele land. Zo gaat Infrabel zijn infrastructuur onder meer beveiligen met gps-trackers om de kabels te lokaliseren. "Door de trackers te plaatsen op de kabels, zullen we altijd meteen weten waar de kabels zijn als dieven ermee aan de haal gaan", klinkt het.

Koperdieven riskeren een gevangenisstraf en een zware boete. In 2022 leidde dit soort misdrijven nog tot 11 veroordelingen. De straffen die verdachten hiervoor kunnen krijgen, kunnen oplopen tot 5 jaar gevangenis en boetes van meerdere duizenden euro's.

Meest gelezen