2023 Anadolu Agency

Zware aardbevingen treffen Turkije en buurland Syrië: duizenden doden en gewonden, ravage is totaal

Het zuidoosten van Turkije is afgelopen nacht getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7.8 en werd gevoeld tot in Syrië, Cyprus, Israël en Libanon. Er zijn al meer dan 2.200 doden geteld in Turkije en buurland Syrië samen, er zijn ook duizenden gewonden. Het epicentrum lag bij de Turkse stad Gaziantep, waar 2 miljoen mensen wonen. Er waren ook al veel naschokken én er is intussen ook een tweede zware aardbeving gepasseerd.

OPROEP - Ben je in Turkije, Syrië, Israël, Libanon of Cyprus en heb je de aardbeving gevoeld? Of heb je vrienden of familie in de getroffen gebieden wonen? In de eerste plaats hopen we dat iedereen veilig is. Indien je over jouw ervaringen wil vertellen, contacteer ons dan via oproep@vrtnws.be en laat ook zeker jouw contactgegevens na.

De eerste zware aardbeving vond vannacht plaats om 2.17 uur (Belgische tijd). Tien minuten na de eerste beving volgde een nieuwe met een kracht van 6.7. Heel wat mensen werden dus verrast in hun slaap. En nu rond de middag zijn Turkije en Syrië opnieuw getroffen door een tweede zwaar aardbeving met een magnitude van 7.5. Het epicentrum lag deze keer in de Turkse regio Elbistan.

Bovendien zijn er al ettelijke naschokken geteld. Reddingswerkers zijn massaal naar de getroffen gebieden gestuurd. Maar de weersomstandigheden zijn in veel delen van Turkije slecht, met onder meer sneeuwstormen. Dat maakt het reddingswerk extra moeilijk.

In Turkije zijn intussen al 1.498 doden geteld, maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekend. Het epicentrum, nabij de miljoenenstad Gaziantep, ligt niet ver van de grens met buurland Syrië. Ook daar zijn alles samen al zeker 783 dodelijke slachtoffers gevallen, onder meer in de steden Aleppo, Latakia en Hama. Alles samen is het dodental zo al opgelopen tot meer dan 2.200. Er is ook sprake van 10.000 gewonden.

Volgens persbureau Reuters zijn ook inwoners van de Libanese hoofdstad Beiroet hun huis moeten ontvluchten. De hulpdiensten in Jeruzalem en Tel Aviv (Israël) kregen maar liefst 3.000 noodoproepen binnen.

BEKIJK - Met man en macht wordt naar overlevenden gezocht, bekijk hier hoe een Syrisch meisje gered wordt:

Videospeler inladen...

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleymon Soylu zegt dat de focus nu ligt op het redden van mensen onder het puin. Hij vraagt iedereen in Turkije om voorlopig geen smartphones meer te gebruiken, zodat slachtoffers sneller kunnen gelokaliseerd worden. Soylu laat weten dat tien Turkse steden zijn getroffen: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir en Kilis. Zeker 2.834 gebouwen zouden in die steden ingestort zijn. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wenst de burgers sterkte toe. "We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken", aldus Erdogan. De vrees is echter groot dat de dodentol de komende uren snel zal oplopen. 

De Turkse overheid heeft al vroeg om internationale hulp gevraagd. "Dat zegt natuurlijk veel over hoe ze deze ramp hier inschatten", zegt correspondente Mitra Nazar. Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden heeft al hulp aangeboden. Nederland liet al weten dat het een ploeg met reddingswerkers naar Turkije stuurt. Ook ons land bekijkt wat het B-Fast-team kan doen om te helpen.

In de getroffen regio wonen ook zo'n 200 Belgen en er zouden ook 8 Belgische toeristen op reis zijn in de streek, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Belgische ambassade probeert hen nu allemaal via mail of telefoon te pakken te krijgen. Voorlopig is er geen weet van Belgen die echt in de problemen zitten door de aardbeving.

In Turkije zijn aardbevingen niet ongewoon. Over het land lopen geologische breuklijnen waarbij aardplaten aan elkaar grenzen. Als die verschuiven, kan een beving ontstaan. In augustus 1999 kwamen meer dan 17.000 mensen om bij een aardbeving in het noordwesten van het land, nabij Istanbul.

Schaal, kracht, magnitude
Aardbevingen worden uitgedrukt in kracht of magnitude. Vaak hoort of leest u dus "met een kracht van ... of met een magnitude van ...". Vroeger werd daar nog "op de schaal van Richter" aan toegevoegd. Maar die term wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, omdat die schaal, opgesteld in 1935, boven 5 of 6 niet meer zo nauwkeurig bleek te zijn. 

De kracht of magnitude is de "momentmagnitude" van een aardbeving. Kort gezegd geeft die weer hoe groot de breuk was waarlangs de beving heeft plaatsgevonden en hoeveel energie er is vrijgekomen. Een aardbeving met een kracht van 7 wijst op een breuk van enkele honderden kilometers. De schaal loopt van 0 tot 10, maar aardbevingen met een kracht boven 9,5 komen maar heel zelden voor. 

IN BEELD - De ravage:

Represented by ZUMA Press, Inc.
AFP or licensors
2023 Anadolu Agency
2023 Anadolu Agency
2023 Anadolu Agency
2023 Anadolu Agency

Meest gelezen