Archiefbeeld protest Congo
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Grote betoging in Oost-Congo tegen veiligheidstroepen die er niet in slagen opmars M23-rebellen terug te dringen

In Oost-Congo trokken enkele duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de "passiviteit" van de Oost-Afrikaanse strijdmacht in de regio, die ingezet werd tegen de M23-rebellen. De demonstranten vragen ook dat de Congolese regering de gebieden die de M23-rebellen hebben veroverd weer terugwinnen. De M23-rebellen in Oost-Congo zijn vorig jaar een nieuw offensief begonnen. 

In de Congolese stad Goma, in het oosten van het land, werden tijdens het protest autobanden verbrand, winkels geplunderd, ook de hoofdwegen naar de stad werden geblokkeerd. Grote bedrijven bleven dicht. Agenten zouden waarschuwingsschoten afgevuurd hebben om de demonstranten uiteen te drijven in de wijk Majengo in Goma, volgens lokale media.

"De regionale strijdmacht van de East African Community (EAC) is gekomen om te vechten", zei een betoger, Sankara Bin Kartumwa, aan de lokale media. "Ze moeten optreden tegen de opmars van de M23, maar dit is niet wat we zien", klonk het nog.  Een andere demonstrant zei:"We willen weten: Welk spel speelt de EAC? Welk spel speelt Monusco (de VN-missie) in Congo? 

De demonstranten zijn erg gefrustreerd omdat lokale en regionale veiligheidstroepen er niet in slagen om de dreiging van de rebellen in te dammen. 

Ze moeten optreden tegen de opmars van de M23, maar dit is niet wat we zien

Boze Congolese demonstrant

De EAC, de zeven lidstaten van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, creëerden vorig jaar een militaire strijdmacht voor Oost-Congo. De eerste troepen kwamen in november aan in Goma. Deze strijdmacht bestaat uit Keniaanse militairen, die bevoegd zijn om geweld te gebruiken tegen de M23-rebellen. Maar de bevolking heeft daar nog niets van gemerkt. De Keniaanse soldaten van de regionale strijdmacht worden daardoor al enkele weken geconfronteerd met ontevreden en demonstrerende Congolezen.

Ook de VN-troepen van de vredesmissie Monusco, die al meer dan 20 jaar in het land aanwezig zijn, worden beschuldigd van ineffectiviteit tegenover de gewapende groepen in het gebied.

Offensief M23-rebellen

De M23-rebellen hebben in Oost-Congo de afgelopen maanden grote delen van het grondgebied ten noorden van Goma veroverd. De rebellen rukken bovendien verder op naar het noordwesten van Goma. Vorig jaar lanceerde de M23-rebellen een nieuw offensief.

Congo beschuldigt Rwanda ervan de M23 te steunen. Ook de Verenigde Naties (VN) en westerse landen bevestigen de Rwandese steun aan de M23-rebellen. Maar Rwanda ontkent dit.

Sinds het offensief van de M23-rebellen vorig jaar zijn er al honderden doden gevallen in de regio, minstens 450.000 mensen zijn ontheemd.

Meest gelezen