Extra politiecontroles in de hele provincie Antwerpen op gebruik van gordels en kinderzitjes

De lokale en de federale politie zullen de hele week lang in de hele provincie Antwerpen extra controles doen op het dragen van een gordel en het gebruik van kinderzitjes. Bij motorrijders controleren de agenten of ze beschermende kledij en een helm dragen.

Nog de hele week zullen de federale en de lokale politie extra controles uitvoeren in de hele provincie Antwerpen. Ze controleren of autobestuurders hun gordel gebruiken, en of kinderen in de kinderzitjes correct vastgemaakt zijn. Ook zijn motorrijders verplicht om beschermende kledij en een helm te dragen. 

Uit onderzoek blijkt dat drie op de vier kinderen niet correct of zelfs niet vastgeklikt zijn." Het is ook belangrijk dat voor kleine kinderen hun zitje omgekeerd geplaatst wordt, zodat de kinderen achteruit kijken," zegt Jean-Claude Gunst, hoofdcommissaris bij de federale politie. "Want als ze vooruit kijken, vliegen ze bij een botsing vooruit." Kinderen jonger dan 18 en kleiner dan 1,35 meter moeten worden vervoerd in een zitje dat voor hen geschikt is. Wie zijn kinderzitje niet correct gebruikt, riskeert een boete van 174 euro. 

Veiligheidsgordel

Ook het dragen van de veiligheidsgordel in een voertuig is verplicht voor alle inzittenden, op enkele uitzonderingen na. Het vermindert sterk het risico op ernstige letsels bij een ongeval. Een airbag is ook enkel veilig en effectief in combinatie met de gordel, klinkt het.  Wie geen gordel draagt, hangt een boete van 116 euro boven het hoofd. 

Beschermende kledij

De politie zal ook het dragen van een helm door bestuurders en passagiers van bromfietsen controleren, net als door bestuurders van speed pedelecs. Die laatsten mogen ook kiezen voor een fietshelm. Zowel de bestuurders als de passagiers van motorfietsen zijn verplicht om een jas met lange mouwen, een lange broek of overall, handschoenen, en laarzen te dragen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 55 euro. 

Meest gelezen