Fiets in opmars voor woon-werkverkeer: 14 procent van werknemers gaat met fiets werken

De fiets wordt steeds populairder voor woon-werkverkeer en werkgevers doen steeds meer om duurzame vervoersmiddelen te ondersteunen. Dat blijkt uit de zesde editie van de enquête die de FOD Mobiliteit en Vervoer om de drie jaar organiseert bij alle werkgevers uit de private en publieke sector met minstens honderd werknemers.

De fiets is ondertussen het belangrijkste vervoersmiddel voor 14,1 procent van de Belgische werknemers, waar dat in 2005 nog 7,8 procent was en in 2017 zowat 11,1 procent. De fiets is de vervoersmodus die doorheen de jaren het sterkst gegroeid is in de drie gewesten, en de opkomst van elektrische fietsen en speedpedelecs is daar niet vreemd aan. 

In 2021 heeft 95 procent van de werkgevers fietsvergoedingen uitgekeerd, 73 procent heeft een overdekte fietsenstalling en 59 procent biedt gratis openbaar vervoer aan voor woon-werkverplaatsingen.

In Vlaanderen gaat 20 procent van de werknemers met de fiets naar het werk. In Brussel is dat 7 procent en in Wallonië iets meer dan 2 procent. Volgens de werkgevers zijn die verschillen te wijten aan het reliëf van het landschap, maar ook aan de fietsinfrastructuur die beter ontwikkeld is in Vlaanderen en in Brussel.

Meest gelezen