Fruittelers in colonne naar Brussel uit protest tegen lage prijzen: "We willen een eerlijke prijs voor onze producten"

De fruittelers hebben actie gevoerd in Brussel tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten door de supermarkten. Het protest ging uit van Actiegroep Fruittelers en van Cepifruit. Een colonne van zo'n 100 tractoren trok naar de hoofdzetel van handelsfederatie Comeos in Oudergem. "Wij willen een eerlijke prijs voor ons product", zegt Xavier Laduron in "De ochtend" op Radio 1. 

De colonne vertrok vanochtend rond 6 uur in Glaaien in de provincie Luik. Via de gewestweg N3 reden ze via Oerle, Sint-Truiden, Boutersem en Tervuren helemaal naar Oudergem. Daar hielden ze halt aan de hoofdzetel van Comeos. De boeren eisten een gesprek met Dominique Michel, de CEO van Comeos. Die weigerde eerst, maar kwam dan toch even naar buiten.

BEKIJK - De fruittelers zijn boos en voeren actie in Brussel:

Videospeler inladen...

De prijs die de fruittelers momenteel voor hun product krijgen, vinden ze veel te laag. "Op dit moment betalen de supermarkten ons niet eens genoeg om de kosten te dekken. Dat is niet leefbaar. De situatie moet snel veranderen of binnen één à twee jaar worden er geen appelen of peren meer gekweekt in België", zegt Laduron.  

"Voor één kilo appels krijgen wij nu een kleine 40 cent. Die wordt door de supermarkten verkocht voor 2 euro. Om de kosten te dekken, inclusief het loon voor de fruittelers, zouden we 1 euro moeten krijgen. Er is volgens ons genoeg marge om dat te doen. De marge moet beter verdeeld worden. De prijzen in de supermarkt hoeven niet duurder te worden voor de consument." 

Dominique Michel, de CEO van Comeos, zegt dat de supermarkten weinig kunnen doen. Hij zegt dat er teveel appelen in ons land geproduceerd worden. "Een groot deel van de Belgische productie wordt uitgevoerd. Als er dan een probleem is met de uitvoer, komt men naar ons en zeggen ze dat ze te weinig betaald worden."

De fruittelers trekken vandaag ook nog naar een aantal supermarkten, om daar de klanten en de supermarkten te sensibiliseren. Ze wijzen er ook op dat ze hardere acties plannen, als de houding van Comeos niet verandert. 

BELUISTER - Xavier Laduron: "We willen een eerlijke prijs"

Meest gelezen