schepen Piet De Bruyn (l.) en Johan Rosius van ECoOB voor het gemeentehuis van Rotselaar
gemeente Rotselaar

Gemeente Rotselaar plaatst zonnepanelen op haar gebouwen, inwoners kunnen mee investeren via coöperatie

De gemeente Rotselaar gaat zonnepanelen plaatsen op 3 van haar gebouwen. Ze werkt daarvoor samen met de energiecoöperatie ECoOB. De inwoners kunnen mee investeren en mede-eigenaar worden van de installaties.

De gemeente Rotselaar gaat 244 zonnepanelen plaatsen op de daken van het gemeentehuis, de gemeentelijke basisschool De Straal en de gemeentelijke magazijnen. "Die installatie past in het nieuwe klimaatactieplan dat de gemeente binnenkort lanceert, met concrete acties om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen", zegt schepen voor Milieu en Klimaat Piet De Bruyn (N-VA).

Samenwerking

Rotselaar werkt voor het project samen met de lokale energiecoöperatie ECoOB. Die bestaat uit burgers die zich organiseren in een onafhankelijke organisatie. Iedereen mag vennoot worden. Dat doe je door een of meerdere aandelen te kopen. Elke vennoot heeft een stem op de jaarlijkse algemene vergadering, waar beslist wordt over nieuwe projecten.

"Mede-eigenaar worden heeft heel wat voordelen", zegt Johan Rosius van ECoOB. "Je ontvangt jaarlijks een financiële vergoeding in de vorm van een dividend, je draagt bij aan een beter klimaat en bovendien krijg je gratis advies over zonnepanelen, batterijen en warmtepompen voor je eigen woning."

Verwachtingen

Schepen De Bruyn verwacht veel belangstelling. "In tegenstelling tot windturbines lokken zonnepanelen geen protest uit. We verwachten dan ook wat enthousiasme bij de inwoners. Op basis van een screening hebben we nu 3 gebouwen geselecteerd. Maar dat kunnen er in de toekomst nog meer worden", zegt de schepen. 

Inwoners die meer info willen, kunnen op donderdag 16 maart om 20 uur terecht op een  infoavond in de Mena (Provinciebaan 2 in Rotselaar). ECoOB stelt het project voor en geeft meer informatie over hoe je mee kunt investeren in zonnepanelen op de gemeentelijke daken. Inschrijven voor de infoavond via kan hier

Meest gelezen