C Louis Simoen

Gents textielbedrijf Calcutta Home Fashion doet in half jaar 3 overnames, "productie stijgt met 1 miljoen meter stof per jaar"

Het Gentse textielbedrijf Calcutta Home Fashion heeft in zes maanden tijd drie andere textielbedrijven overgenomen. Daardoor stijgt de productie met 1 miljoen meter per jaar. Laatst overgenomen is AG Tex uit Waregem, waarvan ook 12 personeelsleden overkomen. Calcutta is de oudste weverij van België. In 2019 zat de fabriek nog in slechte papieren.

Calcutta Home Fashion Group, de oudste weverij van België, beleeft een groeispurt. De voorbije zes maanden heeft het bedrijf drie andere weverijen overgenomen. Dat zijn Annabel Textiles, House of Novalin en vorige week AG Tex. Alle bedrijven maken stoffen voor binnenhuisinrichting. AG Tex uit Waregem is het jongst overgenomen bedrijf. De productie verhuist in de volgende maanden volledig naar het 5,5 ha industriële complex van Calcutta Home Fashion Group in Mariakerke. De kantoren van Calcutta zijn gevestigd in Sleidinge.

Nieuw leven sinds 2019

In 2019 zag het ernaar uit dat de oudste weverij van België zou ophouden te bestaan. Maar Christof Vermeersch heeft het bedrijf overgenomen en nieuwe investeerders gezocht. "We hebben er een nieuw bedrijf van gemaakt met nieuwe getouwen, de collecties herzien en nieuwe klanten aangetrokken en nieuwe mensen aangenomen. Vanuit die basis hebben we de overnames gedaan." 

Overnames zijn nodig

Een grotere productie is nodig om te kunnen overleven in de textielsector en daarom zijn de overnames nodig vindt de CEO. "In de Belgische textielwereld moet je een zeker volume hebben om de uitdagingen te trotseren. Het ondernemersklimaat is momenteel niet evident, denk aan de inflatie, de oorlog, corona." Daarnaast vindt hij het belangrijk om een breed aanbod te hebben. "De producten moeten gedifferentieerd zijn en we moeten een toegevoegde waarde kunnen bieden, bijvoorbeeld technisch geavanceerd huistextiel."   

Meest gelezen