Gaziantep vanochtend.
2023 Anadolu Agency

Meral uit Beringen belde meteen haar familie in Turkije: "Konden zich zelfs niet bewegen door hevige naschokken"

Gemeenteraadslid Meral Özcan (Groen) uit Beringen heeft familie in de getroffen Turkse regio Gaziantep. Zij vertelt in "De ochtend" hoe haar broer met zijn gezin op het nippertje aan een drama is ontsnapt en nu met anderen schuilt op de benedenverdieping van een handelspand. 

"Mijn broer, schoonzus en hun kinderen wonen in Gaziantep, het gebied dat hard getroffen is. Zij hebben hun flat op de zesde verdieping moeten verlaten en mogen niet opnieuw binnen, omdat er nog naschokken zijn. Ze verblijven momenteel met de buren op het gelijkvloers van een handelspand waar ze veilig zitten", zegt Özcan.

Haar familie werd wakker bij de eerste zware aardbeving. "Ze konden zich niet meer verroeren. Ze konden zelfs niet meer naar buiten. Het schokte zodanig. Alles is naar beneden gevallen: hun keukenkasten, glazen, lampen. Ze hadden het gevoel dat hun einde nabij was. (...) Hun appartementsgebouw staat nog recht, maar de achterliggende gebouwen zijn wel ingestort." 

Özcan werd vanochtend gealarmeerd door een berichtje van haar moeder. "Ik heb mijn broer via whatsapp gebeld. Via andere lijnen zou het momenteel moeilijk zijn om elkaar te bereiken. De Turkse overheid roept ook op om de telefoonlijnen niet te belasten."

Beluister het gesprek met Meral Özcan in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen