Belga

Medische teams B-FAST eind deze week op het terrein in Turkije, maar hoe gaan ze te werk? Een ex-vrijwilliger getuigt

Medische teams van B-FAST, het snelle interventieteam van de Belgische overheid, zullen eind deze week op het terrein aanwezig zijn in Turkije. Na de zware aardbevingen van vannacht en vanmiddag hebben al verschillende Europese landen gemeld dat ze hulp sturen. Maar hoe gaat dat B-FAST team dan in zijn werk? En hoe snel is het team? Marc Bogaert uit Merelbeke, ex-vrijwilliger bij het reddingshondenteam van B-FAST, deelt zijn ervaringen.

Marc Bogaert was tot enkele jaren geleden reddingshondenbegeleider bij het reddingshondenteam (het Urban Search & Rescue-team) van B-FAST (Belgian First Aid & Support Team). Dat team is een van de verschillende modules van B-FAST. Zo zijn er ook modules voor medische hulp of waterzuivering. 

Het begon voor de Merelbekenaar in 1999. Ook toen gebeurde er een zeer zware aardbeving in Turkije, waarbij meer dan 17.000 doden vielen. "We zijn met een zestal mensen daar vrijwillig naartoe gegaan om met reddingshonden te gaan zoeken naar slachtoffers. Nadat we enkele dagen aan de slag waren geweest, hebben de toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken ons bezocht. Na die ramp is beslist om B-FAST op te richten." Over de jaren heen schoten Bogaert en zijn team regelmatig te hulp bij grote internationale rampen. 

Zoeken in het puin

"Wanneer er een ramp zoals de aardbevingen in Turkije gebeurt, krijg je een sms om te polsen naar je beschikbaarheid", legt Bogaert uit. "Als je aangeeft dat je kan uitrukken, moet je wachten op groen licht. Enkele uren later verzamel je op de luchthaven en als alles goed gaat, kan je snel vertrekken."

Bij aankomst op de plek van een ramp startte het reddingshondenteam voorheen onmiddellijk met zoeken tussen het puin. "Onze honden gaan op zoek en geven aan wanneer ze iets hebben opgevangen. Anderen gaan dan effectief tussen het puin zoeken."

De beelden van de zware aardbevingen van vannacht en vanmiddag brengen bij Bogaert heftige herinneringen naar boven. "Zulke situaties zijn ongelofelijk overweldigend", geeft hij toe. "Ik vergelijk het altijd met staan kijken naar de stad Gent, maar drie vierde van de stad ligt volledig in puin." Enkele jaren geleden is het reddingshondenteam van B-FAST afgeschaft. "Dat was een politieke beslissing en die was jammer. Ook nu was ik graag gaan helpen."

Bogaert vindt het jammer dat uitgerekend het snelle interventieteam van de overheid er vandaag zo lang over doet om ook echt uit te rukken. "Dat is een oud zeer", zucht hij. "Het gaat hier om verschillende politieke niveaus die een beslissing moeten nemen. Net zoals ons land, zit B-FAST heel complex in elkaar. Daardoor lopen we bij zulke beslissingen vaak achter."

Een Nederlands team vertrekt vanavond al, al gaat het dan om reddingswerkers, niet per se om medische teams zoals ons land zal sturen. "Het gaat nu eenmaal om een gecoördineerde actie van B-FAST in samenwerking met Buitenlandse Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid", verduidelijkt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

Voorlopig overweegt ons land alleen steun aan Turkije. "Syrië heeft ons land niet om hulp gevraagd, maar er zijn verschillende internationale fondsen in noordwest-Syrië actief. Het gaat om een zeer ondoordringbare regio met veel conflict, dus als daar internationale hulp aankomt, zal dat via de zogeheten cross-border funds zijn."

Bekijk: "We zullen eind deze week op het terrein aanwezig zijn", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit):

Videospeler inladen...

Meest gelezen