Genkse straat Hoogzij van midden februari tot midden maart enkele avonden afgesloten voor paddentrek

De Hoogzij aan het Heempark in Genk zal dit jaar voor het eerst enkele avonden afgesloten worden voor de paddentrek. Dat zal gebeuren in de periode van midden februari tot midden maart, al zal de straat niet die hele periode afgesloten worden. Het gaat om enkele avonden wanneer de padden massaal de weg oversteken.

Dit jaar zal de Hoogzij in Genk voor het eerst meerdere avonden worden afgesloten voor de paddentrek. Vorig jaar gebeurde dat ook al eens, al ging het toen om een test. “We konden toen zien dat de afsluiting zorgt dat er veel minder verkeersslachtoffers zijn, dus kiezen we ervoor om dat dit jaar vaker te doen”, zegt schepen van Ruimte Toon Vandeurzen (CD&V).

Aan het Heempark is er een lange traditie van padden overzetten. “Het gebeurt daar al 25 jaar”, zegt Vandeurzen. Daaruit bleek de nood om de weg af te sluiten. “We merken dat er heel veel slachtoffers vallen op de avonden dat de dieren massaal oversteken. Ze vinden dan over de barrière hun weg en raken zo nog onder de wielen van de auto’s.”

Niet elke avond

Het hoogtepunt van de paddentrek ligt meestal tussen half februari en half maart. “Maar we gaan enkel afsluiten op de avonden waarvan we weten dat er heel veel dieren gaan oversteken. We weten dat we zo’n 7 tot 11 avonden bezig zijn met die overzet.” Dankzij een samenwerking met de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt en de vrijwillige paddenoverzetters kan de stad bepalen om welke avonden het precies zal gaan.

Op zo’n avond dat de Hoogzij wordt afgesloten zal er tussen 18.30 en 22 uur geen verkeer meer mogelijk zijn in de straat. “De buurtbewoners hebben een brief in de bus gehad, met ook de vraag om zich aan te melden bij een Whatsapp-groep. Zo kunnen we hen tot op de minuut op de hoogte houden wanneer we gaan afsluiten en waarom.”

De straat zal worden afgesloten vanaf het kruispunt van Kattevennen tot en met de Kielstraat in Genk.

Meest gelezen