AFP or licensors

Hulpverlening na aardbeving in Turkije schiet uit startblokken: "Eerste 72 uur ligt focus op redden van mensenlevens"

Vanuit verschillende landen vertrekken hulpverleners richting Turkije na de verwoestende aardbevingen van gisteren. Lokaal zijn er momenteel al verschillende reddingsoperaties bezig, onder meer vanuit de Rode Halvemaan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis. "Het is belangrijk om dit allemaal goed te coördineren", zegt Jaime Rhemrev van het Rode Kruis in "Laat". "Het is dus niet het meest efficiënte om daar plots met man en macht naartoe te gaan."

Op vraag van Turkije stuurt ons land medische teams naar het getroffen gebied. Ze zullen er mee helpen de intussen meer dan 12.000 gewonden te verzorgen. Alle humanitaire hulp is dus broodnodig en welkom. Ook vanuit Rode Kruis Vlaanderen kijkt men welke hulp men kan bieden, hetzij met mankracht, hetzij met financiële en/of humanitaire hulpmiddelen.

"De komende 72 uur ligt de focus vooral op het redden van mensenlevens", zegt Jaime Rhemrev, verantwoordelijke hulpverlening bij rampen van Rode Kruis Vlaanderen in "Laat". "Maar ook als je niet onder het puin bent terechtgekomen, is er hulpverlening nodig. Parallel moet ook die humanitaire hulpverlening worden opgestart. Ook daar zijn die nationale Rode Halvemaan-organisaties belangrijk. Zij hebben lokaal netwerken en die kennen de noden en capaciteiten goed", aldus Rhemrev.

Reddingswerkers zoeken nog naar slachtoffers tussen het puin.
AFP or licensors

Bij die humanitaire hulpverlening is het vooral belangrijk om aan de basisbehoeften te kunnen voorzien. "Kwetsbare mensen, zoals kinderen, ouderen en mensen met specifieke noden zijn hun huis kwijt. Zij hebben dus echt een bed en dak boven hun hoofd nodig. Mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn hebben medicatie nodig", vertelt Rhemrev.

Daarnaast is ook voeding en toegang tot proper water cruciaal. "De infrastructuur is ook ernstig beschadigd. Het kan zijn dat de waterleidingen en de riolering beschadigd zijn, wat contaminatie van water kan veroorzaken en dat brengt ook weer gezondheidsrisico's met zich mee." Ook voeding ter plaatse krijgen is een uitdaging want bruggen en wegen zijn vernield.

Goede coördinatie is cruciaal

Het is volgens Rhemrev nu belangrijk om de internationale hulp die op poten wordt gezet goed te coördineren, om nog meer chaos te vermijden. "Het is belangrijk om die officiële structuren te respecteren. Als er humanitaire hulpverlening wordt opgestart dan wordt dat ook gedaan via een protocol waarin OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden) van de Verenigde Naties samen met de overheid gaat kijken waar de noden het grootst zijn en welke organisaties daarbij kunnen ondersteunen. Het is dus zeker niet het efficiëntste om daar plots met man en macht naar toe te gaan."

Bekijk hier het volledige gesprek met Jaime Rhemrev van Rode Kruis Vlaanderen in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen