radio2

Innovatieve technologieën die werk lichter moeten maken voorgesteld in Pelt

In Pelt zijn in het leerwerkbedrijf Open Atelier een aantal nieuwe en innovatieve technologieën voorgesteld die werk lichter moeten maken. Ze horen bij het project "Technologie Werkbaar Werk" van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns (CD&V), waarvoor 2,4 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Voorbeelden van zo'n technieken zijn virtual reality brillen die helpen beter schoon te maken en een robotarm die werknemers materiaal kan aanreiken waardoor het werk draaglijker wordt. 

In het leerwerkbedrijf Open Atelier in Pelt werden vandaag de eerste resultaten voorgesteld van het project "Technologie Werkbaar Werk" van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns (CD&V). Het project wil het werk van werknemers op zowel fysiek als mentaal vlak lichter en werkbaarder maken door innovatieve technologie te gebruiken. Daarmee wil het project ook de werkzaamheidsgraad verhogen. Er wordt 2,4 miljoen euro in geïnvesteerd, verspreid over 3 jaar. 

Het project werd door VLAIO voorgesteld. Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, werkt hiervoor samen met zijn labo's aan UHasselt en VUB en slaat de handen in elkaar met imec-IDLab-UGent, imeg-SMIT-VUB, Sirris en het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven). Het voorbije jaar werkten ze samen technologieën uit die kunnen dienen als ondersteuning en werknemers van Open Atelier in Pelt testten die uit. Voorbeelden van dergelijke technologieën zijn virtual reality brillen die helpen beter schoon te maken en een robotarm die werknemers materiaal kan aanreiken waardoor het werk op fysiek vlak draaglijker wordt.

Ondersteunen met technologie

Jeroen Ceyssens is onderzoeker en doctoraatsstudent aan de UHasselt en ook de uitvinder van de AR Cleaning tool en de XR Welding tool. "De AR Cleaning tool wordt gebruikt om poetspersoneel op te leiden door ze via een virtual reality bril op de snelle en juiste manier te tonen waar ze al gepoetst hebben en waar dat nog nodig is", legt hij uit. "De XR Welding tool werkt op een gelijkaardige manier. Het zorgt voor een simulatie zodat de lasser kan kijken hoe die het best zou kunnen lassen in de werkelijkheid. Door een virtual reality bril zien ze het lassen, maar in de werkelijkheid gebeurt er eigenlijk niets. Het kan helpen om werknemers hun job beter te laten uitoefenen."

Onderzoeker en doctoraatsstudent (UHasselt) Jeroen Ceyssens test zijn eigen uitvinding, de AR Cleaning, uit in het leerwerkbedrijf Open Atelier in Pelt.
radio2

"We willen bedrijven tonen hoe ze hun werknemers kunnen ondersteunen met technologie die het werk werkbaarder maakt en hoe ze op die manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan boord kunnen halen", zegt Tom Mondelaers, projectadviseur Industrie 4.0 bij VLAIO. 

Zo kan bijvoorbeeld een dashboardsysteem dat een stappenplan in beeld brengt helpen om mensen met een andere moedertaal het werk zonder fouten te laten uitvoeren. "De werknemers worden op die manier goed ondersteund en de leidinggevenden worden ontlast, want ze moeten niet constant meer naast iemand blijven staan om iets aan te leren", legt Mondelaers verder uit. "De technologie kan niet alles overnemen, maar is wel een belangrijke meerwaarde. Onze ambitie is om een 750-tal bedrijven te inspireren en te overtuigen technologie te gebruiken om hun werknemers te ondersteunen."

Draagvlak

In het leerwerkbedrijf Open Atelier in Pelt, waar de resultaten van het project werden voorgesteld, werken zo'n 65 mensen, die om verschillende redenen niet terechtkunnen in de reguliere arbeidsmarkt. Ze krijgen er de kans om opgeleid te worden zodat ze nadien kunnen doorstromen naar een regulier bedrijf. Het voorbije jaar hebben ze gewerkt met nieuwe en innovatieve technologieën. "Ik moet eerlijk bekennen dat de introductie van die technologie niet vlot is verlopen", zegt Koen Cools, directeur van Open Atelier. 

"Onze mensen werden niet dagelijks geconfronteerd met technologie. We hebben hard gewerkt om het draagvlak ervoor te creëren in onze bedrijfscultuur. Wij testen alle projecten die gemaakt zijn op onze werkvloer om te kijken waar ze bijgestuurd kunnen worden", aldus de directeur. "Ik denk dat er nog veel mogelijkheden zijn als het gaat om die innovatieve technologie." 

"Het blijft een uitdaging om zulke technologie te gebruiken en bedrijven moeten ook de investering maken. Daarom moet elke technologie die je introduceert op de werkvloer ook economisch haalbaar zijn", vult Tom Mondelaers van VLAIO aan. Innovatieve technologieën zoals de WR Welding tool zijn dan ook niet goedkoop. De prijs kan oplopen tot zo'n 10.000 euro. Maar sommige technische tools kosten 'slechts' een paar honderd euro. "Vaak moet je die tools ook op maat maken en dat is een uitdaging", zegt Mondelaers. "Maar het wordt steeds laagdrempeliger, vlotter toepasbaar en goedkoper." 

radio2

Meest gelezen