Joris De Vriendt uit Scherpenheuvel-Zichem wordt opvolger van Dries Van Langenhove: "Ik stond als eerste op de opvolgerslijst"

De opvolger van Dries Van Langenhove is bekend: Joris de Vriendt uit Scherpenheuvel-Zichem wordt het nieuw federaal parlementslid voor Vlaams Belang. “Ik ben nog geen parlementslid geweest, maar ik ken het reilen en het zeilen van het parlementaire werk”, vertelt De Vriendt. 

Joris De Vriendt (Vlaams Belang) uit Scherpenheuvel-Zichem wordt de nieuwe opvolger van Dries Van Langenhove uit Opwijk in de federale Kamer. Van Langenhove, bij de vorige verkiezingen als lijsttrekker voor Vlaams Belang voor Vlaams-Brabant goed voor 44 000 voorkeurstemmen, kondigde zaterdag aan dat hij zich voortaan wil toeleggen op een rol als activist. Hij gaat zich nu vooral bezighouden met de uitbreiding van zijn mediakanaal. 

De Vriendt is nog geen parlementslid geweest, hij was wel al gemeenteraadslid en voorzitter van de afdeling in Scherpenheuvel-Zichem. Toch heeft hij er alle vertrouwen in: "We werken met een hecht team onder leiding van Barbara Pas. Voor de regio Leuven wil ik met mijn collega Suzy Wouters een goede tandem vormen."

Voor De Vriendt kwam het wel wat onverwacht: "Ik heb er even over moeten nadenken over de grote verantwoordelijkheid, maar ik heb besloten om de uitdaging met veel enthousiasme aan te gaan. Het feit dat ik opvolger ben is het resultaat van de verkiezingen, ik had de meeste stemmen gehaald. De bedoeling is om de dossiers zo min mogelijk te verschuiven. Mijn interesses zijn milieu, energie en ook defensie en buitenlandse zaken.  Ook het communautaire ken ik als Vlaams-Brabander die in Brussel werkt."

"Over 2024 is nog niets vastgelegd", besluit De Vriendt. Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken beloofde om uit te pakken met een nieuw bekend kopstuk als lijsttrekker voor de Kamer.

Meest gelezen