Een reddingsteam zoekt naar overlevenden onder het puin in Aleppo, Syrië
AFP or licensors

Familie van Jude uit Leuven woont in door aardbeving getroffen Aleppo (Syrië): "Hun woning is niet meer veilig, maar er is geen andere plek waar ze terechtkunnen"

De Syriër Jude Alrashed uit Leuven heeft familie in Aleppo, de Syrische stad die ook zwaar getroffen is door de aardbeving van afgelopen nacht. In het Zuid-Oosten van Turkije vond er om iets over twee uur vannacht onze tijd een zware aardbeving plaats die voelbaar was tot in Syrië, Cyprus, Israël en Libanon. De familie van Jude in Syrië is moeten vluchten uit hun woning, net zoals vele andere Syriërs.

"Ze vertelden me dat het vreselijk was, echte horror", vertelt Jude Alrashed aan Radio 2. De familie van Leuvenaar Jude woont in Aleppo, één van de gebieden die ook zwaar getroffen zijn door de aardbeving van vannacht. "Mijn familie heeft de aardbeving gevoeld rond 4.20 uur plaatselijke tijd en het duurde 30 tot 50 seconden, maar het was echt heel zwaar."

De familie van Jude is moeten vluchten uit hun woning, net zoals veel andere Syriërs. "Ze moesten de straat op omdat het binnen niet meer veilig was. Maar het was heel koud en het was hevig aan het sneeuwen. Niet gemakkelijk met de kinderen." Volgens Jude zijn er veel mensen erg aan toe. "Er zijn honderden doden en zwaargewonden, en er zijn ook veel mensen die nog vermist zijn in het puin." 

Geen andere optie

"Gelukkig is mijn familie veilig", vertelt Jude. Maar hun huis is dat niet. "Het gebouw waarin ze wonen, is niet meer veilig en eigenlijk zouden ze ander onderdak moeten zoeken, maar dat is er simpelweg niet. Er is geen andere plek waar ze terechtkunnen. Veel mensen staan op straat." 

Meest gelezen