Mogelijk nieuwe grondverzakking in Riemst: "Deel van Misweg uit voorzorg afgesloten"

In Zussen (Riemst) is een deel van de Misweg afgesloten, na een mogelijke nieuwe grondverzakking. Die kwam aan het licht tijdens de renovatie van een woning. Een deel van de Misweg was eerder al afgesloten, na een verzakking boven de mergelgroeve door een waterlek. 

De mergelgroeve onder een deel van de Misweg werd vorige week nog opgevuld met schuimbeton, omdat die niet meer stabiel was door een groot waterlek. Maar nu is er in een woning verderop in de straat mogelijk een nieuwe verzakking. "Het gaat om een huis in het bovenste deel van de Misweg", vertelt burgemeester Mark Vos (CD&V). "Tijdens renovatiewerken is daar een verzakking vastgesteld. We hebben een stabiliteitsexpert gevraagd om de situatie bekijken. Uit voorzorg hebben we een deel van de weg afgesloten voor het verkeer." De wegverzakking die 2 weken geleden wat verderop in de Misweg is ontstaan, was veroorzaakt door een waterlek. Dat zou bij deze nieuwe put niet aan de oorzaak liggen.

"Ik was gleuven aan het frezen in de bestaande vloer om elektriciteitsleidingen aan te leggen", vertelt Jeroen Bemer. "En ineens valt er een stuk vloer naar beneden. Toen heb ik even goed gekeken en ontdekte ik een heel groot gat. Het gat is ongeveer 2 meter diep en onderdoor loopt het tot aan de muur, dat moet ongeveer 5 meter zijn. Toen ik zag dat het gat onder de fundering door loopt en ook vlag naast de weg ligt, heb ik onmiddellijk de gemeente gebeld. Ze zijn direct gekomen. Volgens de politie en de brandweer is het huis veilig."

Dat er op de vloer nog een stelling heeft gestaan, daar zal ik maar niet te veel over nadenken

Jeroen Bemer, eigenaar van het huis

Wat het gat veroorzaakt heeft, is op dit moment nog niet duidelijk. De expert onderzoekt op dit moment wat er aan de hand is. "Ze gaan onderzoeken of er een gangenstelsel onder het huis loopt en of het daardoor is ingestort." Het huis dateert van 1925. "Het zou ook kunnen dat er vroeger een gangetje is geweest, een koelkelder. Misschien hebben ze die opgevuld en is dat verzakt. Ik heb het huis 2 jaar geleden gekocht en ik heb een attest van de gemeente dat er geen gangenstelsel onder het huis loopt. Op deze vloer heeft nog een stelling gestaan om aan het plafond te kunnen werken. Je mag er niet te veel over nadenken wat er had kunnen gebeuren."

Meest gelezen