Chris Bosseloo

Moskee Aalst naar Raad van State in spoedprocedure: "Verplichte sluiting is ongegrond, D'Haese speelt politiek spel"

De moskee van Aalst verschijnt morgen voor de Raad van State in een spoedprocedure, omdat de moslimgemeenschap zich geviseerd voelt door burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Hij heeft vorige week alle activiteiten van de moskee voor 8 weken lang laten opschorten, omdat de brandveiligheid niet voldoende zou zijn. Maar volgens advocaat Abderrahim Lahlali, die de moskee verdedigt, is de sluiting ongegrond en is de timing van D'Haese vreemd omdat alle veiligheidswerken bijna zijn afgerond: "Hij speelt gewoon een politiek spelletje."

Vorige week liet burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zich uit over de moskee in zijn stad. Hij vreesde de veiligheid van de kinderen en eiste een onmiddellijke opschorting van alle activiteiten, voor 8 weken lang. "Het bestuur van de moskee voelt zich geviseerd, want wat D'Haese beweert, klopt niet. Het moskeebestuur is al van 2019 bezig met veiligheidswerken; enkele activiteiten werden daarvoor op eigen initiatief tijdelijk stopgezet; en de werken zijn bijna afgerond. Ik begrijp niet waarom hij nota bene op dit moment met die opschorting op de proppen komt", reageert advocaat Abderrahim Lahlali, die de moskee verdedigt.

Moskee klaar tegen einde van de maand

Het eerste negatieve brandveiligheidsattest dateert al van 2018. Daarna is de moskee onmiddellijk in gang geschoten om dat in orde te brengen, vertelt Lahlali. "Ze hebben evacuatieramen geplaatst, brandveilige deuren, trappen met een leuning, enzovoort. De laatste werken zijn nu bezig en de moskee zou klaar moeten zijn ten laatste tegen het einde van de maand. Wellicht zelfs volgende week al", zegt hij. 

"Het moskeebestuur had zelf al beslist om de grootste bijeenkomsten, op vrijdagavond en zaterdag, tijdelijk af te gelasten zodat de laatste werkzaamheden veilig kunnen verlopen. De moskee had ook een hercontrole aangevraagd, zodat die activiteiten zo snel mogelijk weer kunnen doorgaan", gaat Lahlali verder. Hij hoopt dat zijn cliënt gelijk krijgt bij de Raad van State en dat de activiteiten weer kunnen hervatten wanneer het gebouw opnieuw veilig is verklaard, en dat ze geen 2 maanden moeten dichtblijven zoals D'Haese wil.

"D'Haese wil de moslimgemeenschap zwartmaken"

"De poppen gingen aan het dansen na de erkenningsaanvraag in oktober", volgens de advocaat. "De moskee wil graag officieel erkend worden door de Vlaamse overheid en had daarvoor een aanvraag ingediend. De stad heeft een negatief advies geleverd aan Vlaanderen en daarna is D'Haese met een klopjacht begonnen. Hij heeft plots al zijn diensten gemobiliseerd voor extra veiligheidscontroles. Terwijl de werkzaamheden daar al 4 jaar bezig zijn."

Volgens Lahlali klopt de timing van de burgemeester niet. "Op 31 januari heeft D'Haese beslist de moskee te sluiten, zogezegd met hoogdringendheid. Maar de laatste controle dateert van 6 december. Als het echt zo dringend is als hij beweert, dan had hij veel vroeger de sluiting moeten eisen en niet nu alles bijna klaar is. Bovendien heeft de moskee zelf een hercontrole aangevraagd op 13 januari. Tussen 13 en 31 januari heeft de burgemeester niets van zich laten horen. Hoe kan je beweren dat die sluiting "dringend" is, als je de moskee eerst 18 dagen in het ongewisse laat?" vraagt hij zich af.

"Ik vermoed dat D'Haese de moslimgemeenschap in een slecht daglicht probeert te stellen. Hij zegt dat hij zich zorgen maakt om de veiligheid van de moslimkinderen. Maar de moskee heeft zelf alle schoolactiviteiten en grote bijeenkomsten tijdelijk afgelast, en daarover werd de burgemeester ingelicht. Wat hij zegt, klopt dus gewoon niet", meent Lalhali. "Volgens mij zit D'Haese niet met de veiligheid in, maar heeft hij andere motieven. Hij speelt een politiek spelletje, met de moskee als speelbal. Het is wel duidelijk dat hij geen moskee wil in zijn stad. De Aalsterse moslims zijn dan ook van mening dat hun recht op vrijheid van godsdienst wordt geschonden", besluit hij.

Meest gelezen