Bert Feys

Roeselare begraaft tijdcapsule op werf toekomstig stadhuis

Het stadsbestuur van Roeselare heeft een tijdcapsule begraven op de werf van het toekomstig stadhuis. De capsule bevat onder meer een gedicht van stadsdichter Edward Hoornaert en een menukaart van Boury. "Het is de bedoeling om dat bijvoorbeeld over 150 jaar weer boven te halen", klinkt het. 

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) en schepen en partijgenoot Nathalie Muylle stopten de grote koffer in de grond tijdens een persmoment over de stand van zaken van het nieuwe stadhuis. "Als het over 150 jaar wordt opgegraven, hopen we een mooi beeld te geven van het hedendaagse Roeselare", zegt Muylle.

"Om te beslissen wat er in de koffer zou zitten, hebben we een oproep gedaan en heel wat Roeselarenaren hebben daarop geantwoord. Uiteindelijk bevat de capsule onder meer een flesje Rodenbach, het recept van het beste stoofvlees van Roeselare, een personeelslijst, een schilderij van Alfons Blomme, beelden van Koers en een menukaart van driesterrenrestaurant Boury."

De capsule kreeg ook een gedicht van stadsdichter Edward Hoornaert mee. "Het was geen gemakkelijke opdracht om hiervoor een gedicht te maken", vertelt Hoornaert. "Je vraagt je af wat je kan vertellen over vandaag aan de mensen van de toekomst. Je wil toch ook al eventjes vooruit kijken naar de wereld waarin zij zouden kunnen leven om het gedicht een boodschap mee te geven."

Meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

Behalve de tijdcapsule die in de grond werd gestoken, kon het bestuur ook melden dat de bouw van het nieuwe stadhuis goed vooruitgaat. "Elke maand komt er boven de grond een verdieping bij. In mei hopen we op het hoogste punt te zitten. De ruwbouw zou klaar moeten zijn tegen deze zomer. In het voorjaar van 2024 kunnen we dan onze dienstverlening organiseren op de nieuwe plek."

Roeselare heeft al vaker de ambitie uitgesproken om het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen te worden. Het gebouw zal aangesloten worden op het warmtenet, wat niet alleen voor verwarming zal zorgen, maar ook voor koeling in de zomer. Het water om te poetsen of voor het sanitair zal ook gerecupereerd worden en de energiekosten zullen dalen met 70 procent.  

Nog opvallend: de 300 medewerkers hebben zelf hun werkplek mogen inrichten. "Het is belangrijk dat ze zich ook goed voelen. Dat past volgens ons ook bij een duurzame werkplek", aldus Muylle.

Bert Feys

Meest gelezen