Erwin Mynsberghe

Sint-Martens-Latem heeft eigen eiken gekweekt met eikels van eeuwenoude bomen

De gemeente Sint-Martens-Latem gaat meer dan 300 zelfgekweekte eiken verdelen over de gemeente. Ze komen onder meer langs de dreven en aan de sporthal, maar ook bij de inwoners in de tuin. De bomen werden gekweekt met eikels van twee eeuwenoude knoteiken, die beschermd zijn als monument.

In 2015 heeft het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem een hoop eikels geraapt van twee monumentale knoteiken in de Hoge Heirweg. Ze zijn naar schatting 350 jaar oud. "Het feit dat de bomen zo oud kunnen worden, wijst op prima genetisch materiaal. We willen dat genetisch materiaal in de toekomst in de gemeente behouden", was het idee. Het project kreeg de naam Project Q. (De Q staat voor "quercus", de wetenschappelijke naam voor eik.)

Een deel van de eikels werd geplant in het parkbos en het golfterrein van de gemeente, en een deel in een boomkwekerij. In het parkbos en op het golfterrein groeien de boompjes tot een bos. In de kwekerij worden ze opgekweekt tot ze een omtrek van 12 tot 14 cm hebben, om vervolgens te herverdelen in de gemeente. 307 bomen hebben nu die omtrek bereikt en kunnen naar hun definitieve bestemming.

De bomen worden overal in de gemeente verspreid. Zo worden ze geplant op de Oosterdijk en in de dreven. Verder komen er nog aan de sporthal en wordt uitval van de afgelopen jaren gecompenseerd met de Latemse eiken. Ten slotte werd besloten om 77 van de eiken aan te bieden aan de inwoners. Die zijn ondertussen allemaal de deur uit.

Meest gelezen