Radio 2

Sint-Romboutscollege wordt eerste secundaire school met schoolstraat in Mechelen

Het Sint-Romboutscollege wordt de eerste secundaire school met een schoolstraat in Mechelen. Tot nu toe waren er alleen schoolstraten aan basisscholen. Het college is een grote school in het centrum van de stad, met verschillende ingangen en dus veel verkeer in de buurt. Na een proefperiode wordt de schoolstraat er nu definitief. 

Na een proefperiode van 5 maanden wordt de schoolstraat aan de secundaire afdeling van het Sint-Romboutscollege in Mechelen definitief ingevoerd. "Het is een grote school in het hart van Mechelen. Er zijn drie ingangen dus dat zorgt voor flink wat schoolverkeer, los van het verkeer dat sowieso in het centrum moet zijn", zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Open Vld). 

Voor de school is er ook nog eens een busstation. "Hoe meer verkeer, hoe complexer het natuurlijk wordt. Na een proefperiode waarbij we enkele stukken aan de school konden afsluiten met hekken, gaan we nu Octopuspalen zetten met uitklapbare slagbomen. Bij het begin en het einde van de lesuren kunnen die slagbomen naar beneden. Wie in de straat woont, kan er met een vergunning nog altijd in of uit."

Scholen kunnen bij de stad een aanvraag doen om een schoolstraat te krijgen. "Het draagvlak in de school moet om te beginnen groot genoeg zijn. Ook naar ouders en leerkrachten is er heel wat communicatie en sensibilisering nodig om zo'n project te doen slagen", zegt Vanmarcke. Als er een aanvraag komt, wordt de verkeerssituatie door de stad technisch uitgetekend. Dan volgt er een proefproject. De technische ingrepen worden door de stad betaald.

Meest gelezen