Staking in depot Decathlon Willebroek: geen bonus zoals winkelpersoneel en zorgen over toekomst

In het depot van Decathlon in Willebroek is het personeel vanmorgen niet aan de slag gegaan. Het personeel heeft geen bonus gekregen op zijn loon, terwijl het winkelpersoneel die wel kreeg. De werknemers vrezen dat de directie het depot ook wil afbouwen of sluiten. Het gemeenschappelijk vakbondsfront steunt het personeel. Ook de avondploeg is niet aan het werk gegaan.

In het depot van Decathlon langs de A12 in Willebroek is het personeel van de ochtendploeg niet aan de slag gegaan. Er is al langer sociale onrust. De actie gaat uit van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Volgens de vakbonden is er ook amper sociaal overleg met de directie. "Die weigert op een volwassen manier met de werknemers en de vakbondsafgevaardigden te praten", zegt Mathieu Marin van BBTK. "De mensen uit het depot hebben nu een premie van 10 procent op hun loon misgelopen, terwijl de mensen uit de winkels die wel krijgen."

Daarnaast maakt het personeel zich ook zorgen over de toekomst van het depot. "Misschien is dat onterecht, maar er zijn een aantal verontrustende signalen en ook hardnekkige geruchten dat Decathlon een afbouw of sluiting van het depot voorbereidt. We zouden daar graag over aan de tafel zitten, maar tot nu toe weigert de directie dat."

Er zijn een aantal verontrustende signalen en hardnekkige geruchten dat Decathlon een afbouw of sluiting van het depot voorbereidt

Mathieu Marin, BBTK

"We merken dat de poot e-commerce binnenkort wordt afgebouwd in Willebroek", verduidelijkt Marin. "Er is ook een duidelijke afbouw van het aantal shifts, wat tot problemen leidt voor werknemers die hun leven daarop hadden ingericht. En als we de tewerkstelling op langere termijn bekijken, dan zien we dat er steeds minder vaste krachten zijn, ten koste van tijdelijke krachten. Dat kan een techniek zijn om een eventuele sluiting goedkoper te maken."

Er werken nu zo'n 500 mensen in het depot van Decathlon. Het aantal vaste en tijdelijke contracten is ongeveer gelijk.

Vanavond beslissen vakbonden en personeel of ze morgen voortgaan met staken. De winkels van Decathlon ondervinden momenteel nog geen bevoorradingsproblemen door de actie.

Meest gelezen