Tienduizenden Iraanse gevangenen krijgen gratie van hoogste leider

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, verleende gratie aan tienduizenden gevangenen. Dat heeft de Iraanse staatsmedia gemeld. Onder hen zouden ook Iraniërs zitten die tijdens recente protesten in het land zijn gearresteerd, maar nog veel is onduidelijk. De gratie wordt verleend ter ere van de verjaardag van de Islamistische Republiek.

In Iran werd gratie verleend aan tienduizenden gevangenen, onder wie vele Iraniërs die tijdens de recente protestgolven zijn opgepakt, aldus de staatsmedia. De Iraanse ayatollah, Ali Khamenei, de geestelijke leider en opperbevelhebber van het land, kondigde deze beslissing gisteren aan. 

De gratie wordt verleend naar aanleiding van de verjaardag van de islamistische revolutie van 1979. De aankondiging komt er op het moment dat de gevangenissen overvol zitten. Iran heeft veel mensen opgesloten naar aanleiding van de protestgolven van de voorbije maanden.  

Wat is gratieverlening? 

Gratieverlening omvat de vrijlating van gevangenen en amnestie. Bij amnestie wordt een misdrijf ontdaan van zijn strafbaar karakter. De strafbare daad zal dus niet meer als misdrijf gezien worden.

Niet iedereen komt in aanmerking voor gratieverlening. Beschuldigden van moord, mensen die opzettelijk verwondingen hebben toebracht en mensen die veroordeeld zijn voor het vernielen van of het stichten van brand aan overheidseigendommen, kunnen niet rekenen op gratie. Er wordt ook geen gratie verleend aan gevangenen die worden beschuldigd van spionage voor buitenlandse instanties of die direct contact hadden met "buitenlandse agenten". 

Om die laatste reden is het onduidelijk of demonstranten van de recente protesten vrijgelaten zullen worden. Volgens het Iraanse regime worden de protestgolven aangestuurd vanuit het Westen. Demonstranten worden dus beschouwd als gevangenen, die direct contact hadden met "buitenlandse agenten". Momenteel zitten er ongeveer 20.000 demonstranten in de gevangenis.

De protestgolven in Iran

De aanleiding van de recente protestgolven was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini vorig jaar. De Iraans-Koerdische vrouw stierf op 16 september, nadat ze enkele dagen voordien hardhandig was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct zou gedragen hebben. In de weken en maanden nadien brak spontaan protest uit. Betogers eisen meer vrijheden en willen een opschorting van het streng islamitische regime. 

Het Iraanse regime trad hard op, ongeveer 20.000 mensen zijn gevangengenomen. Volgens mensenrechtenorganisatie HRANA zijn er zeker 527 betogers vermoord sinds het begin van de protesten. Meer dan 100 betogers zijn ter dood veroordeeld, van wie er al zeker 4 zijn geëxecuteerd. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

In Iran is het een gewoonte om gratie te verlenen rond de verjaardag van de revolutie. De afgelopen jaren ging het steeds over enkele duizenden gevangenen. 

Meest gelezen