Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Trillingen van aardbevingen in Turkije en Syrië gemeten in België

De Koninklijke Sterrenwacht van België heeft de trillingen van de aardbeving in Turkije en Syrië in het meetstation van Ukkel geregistreerd. "Mensen in ons land zullen de bevingen niet gevoeld hebben, maar de trillingen zijn wel opgevangen door onze meters", zegt Koen van Noten van de Sterrenwacht.

Vannacht zijn Turkije en Syrië getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8. Iets voor 12 uur onze tijd werd het zuidoosten van Turkije getroffen door een tweede aardbeving, deze keer met een kracht van 7.5. Er werden al meer dan 2.000 dodelijke slachtoffers en bijna 10.000 gewonden geteld.

Dat het om zware aardbevingen ging, blijkt ook uit het feit dat de trillingen zelfs bij ons gemeten werden. Seismometers van de Koninklijke Sterrenwacht van België hebben de bevingen zelf - en zelfs enkele naschokken - geregistreerd. 

"Maar het is niet zo dat mensen in ons land de bevingen zullen gevoeld hebben", vertelt Koen Van Noten van de Koninklijke Sterrenwacht. "De beving was voelbaar tot een 200 à 300 kilometer van het epicentrum. In België zijn de trillingen enkel opgevangen door onze meters."

Niet uitzonderlijk

De Sterrenwacht registreert dagelijks wereldwijde aardbevingen. Dat deze bevingen en naschokken gemeten zijn, is dus niet uitzonderlijk. Hoe groter de magnitude van een aardbeving, hoe verder de seismografen hem opmeten. 

In het geval van Turkije kunnen de meters in Ukkel zo aardbevingen met een magnitude van 4 à 5 al opvangen. Een aardbeving met een magnitude van 2 à 3 in Nederland is ook te zien in Ukkel. 

Meest gelezen