Pieter Van Hecke

Vandalisme op kerkhof Beveren: "Foto's kapotgeschoten met loodjesgeweer en graven omvergeduwd"

Op het kerkhof van Kieldrecht, bij Beveren, hebben vandalen verschillende graven beschadigd. Er is met een loodjesgeweer geschoten op foto's van overledenen en enkele grafzerken zijn omvergeduwd. "We staan voor een raadsel wie dit gedaan kan hebben", zegt schepen Filip Kegels.

"Het gaat hier om blind vandalisme, totaal asociaal gedrag, dat ik op geen enkele manier kan begrijpen", zegt bevoegd schepen Filip Kegels (N-VA). 

Op de begraafplaats van Kieldrecht, deelgemeente van Beveren, hebben vandalen lelijk uitgehaald. Verschillende grafzerken van de kloosterzusters zijn omvergeduwd, en misschien nog erger, er is met een loodjesgeweer geschoten op foto's van overledenen. "In de tien jaar dat ik als schepen bevoegd ben voor begraafplaatsen, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Ik vind het verschrikkelijk voor de getroffen families."

Met een loodjesgeweer is op verschillende foto's geschoten
Pieter Van Hecke

"Kerkhof 's avonds afsluiten heeft weinig zin"

De politie onderzoekt wie dit kan gedaan hebben. Het ziet ernaar uit dat de graven willekeurig werden uitgekozen. "We staan voorlopig voor een vraagteken. Sommigen spreken over hangjongeren en druggebruikers, maar daar zijn nog geen meldingen over binnengekomen. Het kan zijn dat hier 's avonds jongeren rondhangen, dat is vaak zo op verlaten plaatsen. Maar tot nu toe hebben we hier nog nooit problemen gehad."

Tot enkele jaren geleden werd het kerkhof 's avonds afgesloten, nu is het continu open. "Wie binnen wil, kan altijd over de muur klimmen of door de haag lopen. Sinds het kerkhof 24 op 7 open is, hebben we ook nog nooit problemen gehad, tot nu toe dan. We zullen de optie om het kerkhof opnieuw af te sluiten zeker bespreken, maar volgens mij haalt dat weinig uit. Ook camera's hangen heeft weinig zin, denk ik. Als het donker is en mensen een kap dragen, herken je ze ook op camera niet."

Compensatie voor nabestaanden?

"We willen graag maatregelen nemen om deze gebeurtenissen in de toekomst te vermijden, maar wat die maatregelen zijn, is nog niet duidelijk. Een oplossing ligt niet meteen voor de hand. We gaan alleszins alle zaken naast elkaar leggen en het straks op het college bespreken."

Mogelijk komt er wel een compensatie voor de nabestaanden, om de beschadigde foto's en graven te herstellen. "We zullen nagaan of dat verzekeringstechnisch mogelijk is. We willen de getroffen families alleszins helpen, want dit is een doorn in het oog van iedereen. Het gaat hier om overleden mensen, het is een walgelijke daad."

Meest gelezen